Hrvatska
StoryEditor

Panenić: Bez dogovora Vlade i MOL-a neprimjereno je donositi odluke o sisačkoj rafineriji

15. Srpanj 2016.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako smatra da je bez konačnog dogovora dvaju najvećih dioničara u Ini - hrvatske države i mađarskog MOL-a - neprimjereno donositi odluke kao primjerice o slanju sirove nafte na preradu iz sisačke rafinerije u riječku, što bi mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

"Bez konačnog dogovora između dva najveća dioničara u Ini, Republike Hrvatske i MOL-a, mislim da je neprimjereno poduzimati ovakve aktivnosti. Tu apeliram na razumijevanje svih koji su uključeni u to, to treba proći sva tijela, ne samo izvršne direktore, čije je postojanje upitno, nego to mora biti prezentirano na Upravi, na Nadzornom odboru i naravno na skupštini između glavnih dioničara", kazao je Panenić u izjavi novinarima nakon sastanka s hrvatskim predstavnicima u Upravi i Nadzornom odboru Ine te predstavnicima sindikata.

Iz sindikata Nova solidarnost, koji djeluje u naftnoj kompaniji Ina, krajem prošlog tjedna su upozorili da MOL početkom srpnja planira željeznički prijevoz sirove nafte s domaćih polja na preradu u riječku rafineriju, umjesto da se ona prerađuje u sisačkoj rafineriji, što bi, kako su upozorili, moglo voditi gašenju sisačke rafinerije.

Prema pisanju medija, izvršni direktor sektora Rafinerije i marketing u Ini Bengt Oldsberg je putem elektroničke pošte obavijestio zaposlenike o transportu sirove nafte iz sisačke u riječku rafineriju te kako se mora planirati "planirati realizacija, razgradnja rafinerije i učinak na poslovnom planu za sljedeću godinu.

Ministar Panenić istaknuo je kako se na današnjem sastanku razgovaralo o mogućem transportu nafte iz sisačke rafinerije u riječku i naznakama da bi to mogao biti pokušaj gašenja Rafinerije Sisak, odnosno o aktivnostima kako zaštititi interese Ine i njenih radnika.

Poručio je pritom kako će se u vrijeme tehničke vlade i do formiranja nove vlade provesti sve odluke koje su potrebne da Ina funkcionira te kako ne smije biti sumnje da u vremenu "možda neke političke nestabilnosti" hrvatska strana neće pomno pratiti sve aktivnosti.

"Vodit će se računa o djelovanju tvrtke, da ona bude uspješna, te zastupati i dalje stajališta da Vlada podržava arbitražni proces i da s MOL-om želimo postići dogovor o budućem djelovanju unutar same tvrtke", kazao je ministar.

Na upit ima li Vlada kakav plan odnosno što će se u idućih 3-6 mjeseci događati sa Siskom, Panenić je odgovorio kako bi o tom planu mogao govoriti da je sadašnja vlada nastavila svoje djelovanje.

"Nema nikakve opasnosti da tvrtka neće moći donositi odluke i možda situacije da nema tko zastupati interese Republike Hrvatske", kazao je Panenić, podsjećajući kako je Vlada produžila mandat sadašnjim članovima Uprave Ine koje imenuje hrvatska država te imenovala nove hrvatske članove Nadzornog odbora.

Po njegovim riječima, i na današnjem su se sastanku sudionici suglasili kako su interesi Republike Hrvatske zaštićeni.

"Sisačka rafinerija trenutno funkcionira i ta radna mjesta su sigurna", poručio je Panenić na upit trebaju li radnici sisačke rafinerije strahovati za svoja radna mjesta. Napominje pritom kako treba voditi računa da cijelo okruženje u kojem energetske kompanije djeluju vrlo nestabilno te da se te kompanije i zbog vrlo niske cijene suočavaju s nizom problema.

Na upit je li slanje sirove nafte u Rijeku uvertira da se za nekoliko mjeseci domaća nafta usmjeri na preradu u mađarske rafinerije, ministar Panenić je odgovorio kako misli da to nije baš to tako jednostavno napraviti. "Naravno da tu postoje još određeni mehanizmi koji mogu spriječiti takve aktivnosti. Nije to uvertira jer takvog događanja neće biti", ustvrdio je.

Panenić je odgovarajući na novinarske upite poručio i kako se poslovanje Ine, koja uz Upravu, ima i izvršne direktore, "mora uskladiti sa zakonima Republike Hrvatske, sa Zakonom o trgovačkim društvima".

Ponovio je kako se arbitražni postupak nastavlja te kako se do kraja ove godine može očekivati odluka arbitražnog suda. "Nastavlja se taj postupak, ali isto tako otvara se komunikacija da se postigne suglasje i s MOL-om kao partnerom", rekao je.

Na upit o Ininoj kupnji 33,5 posto udjela koji je MOL imao u Energopetrolu, čime je Ina postala većinski, 67-postotni vlasnik bosanskohercegovačke tvrtke, Panenić je odgovorio kako to spada u poslovne odluke tvrtke. Tu politička odluka nije bitna, rekao je, dodajući kako su ga članovi Uprave Ine informirali da to doprinosi pozitivnom rezultatu i poslovanju Ine te da odluku kao takvu podržava.

18. travanj 2024 17:04