Hrvatska
StoryEditor

Politika odlučila: Vrdoljakova pomoćnica Sabina Škrtić privremena je šefica HGK

15. Studeni 2013.

Kada se netom prije otvaranja Izvanredne sjednice Skupštine Hrvatske gospodarske komore, na kojoj se danas birao vršitelj dužnosti predsjednika HGK, pojavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, većina je mislila da je došao dati svoju kratku izjavu i Komori uputiti riječi podrške.

Umjesto toga, Vrdoljak je ‘predložio‘ novog v.d. - a, svoju pomoćnicu Sabinu Škrtić, za što prema Statutu Komore nema nikakve ovlasti.  Ovo je presedan, s obzirom da u Statutu HGK-a jasno stoji da je Skupština ta koja ima ovlasti za takav postupak. Vrdoljak je objasnio da se politika morala umiješatti kako se, do imenovanja novog predsjednika, sustav ne bi u potpunosti urušio.

-  Izbor v.d.-a bio je teži no što će to biti izbor novog predsjednika HGK-a kojeg ćete birati na sjednici u prosincu. Ovo je vrlo nezahvalna zadaća jer za nju preuzimamo političku odgovornost. Nova vršiteljica dužnosti prihvatila je tu dužnost uz uvjet provedbe restrukturiranja u što kraćem roku i izrade novog financijskog plana za 2014, a njezina osnovna uloga bit će priprema sjednice Skupštine u prosincu i natječaja za izbor novog predsjednika. Pri tom se ozbiljno treba razmotriti ukidanje obveznih članarina i smanjenje doprinosa Komori - kazao je skupštinarima Vrdoljak, dodajući da ‘nova Komora‘ mora biti efikasnija, korisnija i jeftinija. U suprotnom neće imati svjetlu budućnost. 

Na Skupštini se pojavilo 48 zastupnika, od čega 16 opunomoćenih, a neka lica su se našla u redovima skupštinara po prvi put. Jednoglasno je s dužnosti razriješen dosadašnji predsjednik HGK Nadan Vidošević. Za Škrtić, je bila većina, uz dva suzdržana. Prihvaćena je i ostavka dosadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Zdenka Androvića. 

Vrdoljak je istakuo da se politika nakon izbora novog predsjednika više neće petljati u rad Komore. 

- Moramo očistiti Komoru od svega što se trenutno događa. Ako se u HGK-u dogodio kriminal ovih razmjera, onda svi koji su bili u tom lancu moraju odgovarati.  I od zaposlenika HGK očekujem potpunu suradnju sa istražnim tijelima. Nadam se da će se u ovoj zemlji jednom prestati krasti - zaključio je Vrdoljak. 

Jedini član Skupštine koji je digao glas bio je Vedran Devčić, direktor Luke Rijeka, kojeg je rječka županijska Komora jučer izabrala za predstavnika u Skupštini, nakon što je bivši član Arsen Brnelić dao ostavku jer je svaka njegova inicijativa u tijelu HGK-a bila uzaludna. Devčić se pobunio da su se točke dnevnog reda redale bez otvaranja rasprave pa tako nitko nije imao mogućnosti čuti mišljenje skupštinara o Vrdoljakovoj odluci. No, s obzirom na to da su dali svoj glas za njegov prijedlog, očito im ni malo ne smeta da politika odlučuje o sudbini institucije koju financiraju trgovačka društva.  

Profesionalni put Sabine Škrtić

Škrtić je u Vrdoljakov sektor došla s mjesta v.d. rukovoditeljice ljudskih potencijala HRT-a, gdje je bila od veljače ove godine, dok je na samom HRT-u radila od 2009. godine.

Prije toga Škrtić je bila direktorica Ekonomske sigurnosti, kompanije ugašene 2011. godine, koja je 2008. zabilježila značajniji prihod od 2,5 milijuna kuna prihoda.Šefica ljudskih potencijala bila je u Adrisu i TDR-u, a na njenoj listi poslodavaca našli su se i osječka Saponia i HZZ Županije Osječko-baranjske.

Škrtić je 1996. diplomirala ekonomiju, smjer financijski menadžment, a u svom se životopisu pohvalila poznavanjem triju stranih jezika te članstvom u Hrvatskom društvu lobista.

18. travanj 2024 18:15