Hrvatska
StoryEditor

Prijevoznici traže ukidanje sedam zona rizika osiguranja

27. Travanj 2012.

Hrvatski prijevoznici od Vlade traže hitno donošenje odluke o izradi strategije prometnog razvitka Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2023. uz ravnopravno sudjelovanje stručnjaka iz gospodarstva i znanstvene zajednice.

Jedan je to od zaključaka 5. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore održanog u Poreču na kojem je 130 sudionika raspravljalo o aktualnim pitanjima prijevozništva. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, sudionici skupa traže i ukidanje sadašnjih sedam zona rizika obveznog osiguranja vozila i formiranje jedinstvene zone za cijelu Hrvatsku, vodeći pritom računa o cijenama takvog osiguranja u zemljama u okruženju.

Po riječima predsjednika Ceha prijevoznika HOK-a Vladimira Celiščaka, s obzirom na stalno povećanje cijene goriva i činjenicu da gorivo čini više od 30 posto ukupnih troškova, sudionici susreta traže da se cestovnim prijevoznicima, kojima je to osnovna djelatnost, osigura povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva.Predsjednik Sekcije taksi prijevoznika Krešimir Marinčić kazao je kako je s današnjeg skupa upućen i zahtjev za preciznije definiranje uvjeta za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza te strože i učestalije kontrole nadležnih inspekcijskih službi. Smatra da je lokalnim samoupravama ostavljen preširoki prostor za određivanje različitih kriterija za dobivanje dozvola.

Predsjednik Sekcije brodara Valter Grubica istaknuo je zaključak s ovog susreta kojim se traži oslobađanje malih brodara od plaćanja trošarina za energente koje koriste za pogon brodova i brodica za prijevoz putnika na kružnim putovanjima te za prijevoz tereta unutar hrvatskih teritorijalnih voda.Stajalište Hrvatske obrtničke komore je da se male privatne brodare treba osloboditi plaćanja trošarina na naftne derivate kako bi mogli opstati prilikom ulaska Hrvatske u EU s obzirom da brodari iz zemalja u okruženju imaju čak do 60 posto niže cijene goriva, poručio je Grubica.

25. travanj 2024 20:20