Hrvatska
StoryEditor

Priznali Poljacima: Ne snalazimo se najbolje s investicijama

14. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Hrvatsko-poljski gospodarski forum.

Predsjednik Republike Poljske Bronisław Komorowski, u pratnji brojnih poljskih gospodarstvenika, boravit će od 13. do 14. svibnja u službenom državnom posjetu Republici Hrvatskoj.  Forumu su nazočili predstavnici brojnih poljskih gospodarskih i financijskih institucija iz sektora prometa, informatike, graditeljstva i prehrambene industrije, koji žele ojačati aktivnosti na hrvatskom tržištu.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u svom je pozdravnom govoru naglasio kako je ova suradnja prilika da se ostvari ideja američkog predsjednika Woodrowa Wilsona kada je mlada generacija američkih i engleskih diplomata tokom Pariške mirovne konferencije oživljavala prosvjetiteljske ideale liberalnog mira i univerzalnog demokratskog poretka te ih pokušavala kroz uspostavu Lige naroda sprovesti u djelo a Balkan je trebao biti neutralno područje. 

-Sada imamo potpuno novi pogled na cjelokupnu situaciju. Hrvati i Poljaci su saveznici ali moramo poput netom diplomiranih studenata definirati vlastite stavove usput uvažavajući i tuđe. Nama jest primarno tržište ono na području jugoistočne Europe, ali molim Vas poljski kolege da ne zaboravite da je upravo Jadran vaše ‘toplo more‘. Vi ste od jedne zemlje u tranziciji napravili silan iskorak i stoga ste nam velika inspiracija. Pogotovo je zanimljivo kako ste uspješno privukli greenfield i brownfield investicije. Ono što je fascinantno da nikada niste bili slijepi sljedbenici Europske unije stoga smatram kako se od vas može puno naučiti. Mi očekujemo vaš kapital u Hrvatskoj i zato ste vi sada ovdje. Moram priznati da smo Hrvati poznati kako se ne snalazimo najbolje što se tiče investicija, što stranih, što domaćih. Imamo neefikasnu administraciju ali ne smijemo zaboraviti kako je hrvatski narod ovaj teritorij branio krvlju i da je tu stradala temeljna struktura naše ekonomije. Rat nas je unazadio pa sada moramo ići prema cilju strpljivim načinom. Svi koji žele investirati u Hrvatsku dobro su došli. Mi vas smatramo strateškim partnerima, saveznicima ali i prijateljima. Sjećam se kako je Sveti otac Ivan Pavao II jednom prilikom poljske hodočasnike nazvao ‘bijelim Hrvatima‘ – i to je dokaz povezanosti naša dva naroda- rekao je Vidošević.

Predsjednik Ivo Josipović također je u pozdravnom govoru naglasio važnost poljsko-hrvatske suradnje prije i nakon ulaska Hrvatske u EU. 

-Naš izazov ulaska u EU ujedno je i naša prilika. Zahvaljujem Poljskoj na pomoći koju nam je pružila. Istina je, što je rekao kolega Vidošević, da se mi Hrvati ne snalazimo s investicijama. Nama poduzetničke ambicije naprosto nisu razvijene ali loša investicijska klima u Hrvatskoj je nešto što se polako ali sigurno mijenja. Hrvatska će naći način da potakne investicije i privuče ulagače. Relacija Poljska-Hrvatska je dobra jer mi od vas želimo učiti. To što smo mala zemlja po broju stanovnika ne znači da smo mali po ambicijama koje imamo. Za nas je jako bitan turistički sektor pa je točno što mi je u prethodnom razgovoru predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski rekao, kako ga čudi što nemamo više investitora koji bi uložili u hrvatski turizam” dovršio je Josipović.

Na njega se nadovezao predsjednik Komorowski rekavši kako je Poljskoj u interesu sagraditi nove temelje starog hrvatsko-poljskog prijateljstva.

-Temelj suradnje naših naroda je poslovanje i zajedničko ostvarenje dobiti. Dobro poslovanje podrazumjeva da su obje strane zadovoljne. U Poljskoj smo uspjeli to da smo dali ljudima mogućnost da zarade novac i pristojno žive. Kod nas bankarski sustav nije izvor problema nego je izvor novaca. On je efikasan i spasio je ušteđevinu građana kad je bilo krizno vrijeme. I naš je početak bio vezan za bankrot socijalističkog sustava. Dolazak vanjskog kapitala, tada, bilo je za Poljsku pitanje života i smrti. Ali uspjeli smo! Otvorili smo se prema vani pa je tako tijekom posljednjih 20 godina u Poljsku došlo 160 milijardi eura vanjskih investicija - i ne stajemo na tome. Poljska je kao zemlja stranim investitorima jako atraktivna jer proizvodi preko 150 milijardi eura vrijednih proizvoda. Na Varšavskoj burzi ostvarujemo preko 460 milijardi eura prometa, kapitalizaciju u vrijednosti od 160 milijardi eura, od čega 70 posto čine poljske tvrtke a 30 posto strane. Veći smo od Bečke burze koja nam je nekad bila uzor. Mi smo kao nekad Napoleon, imali sreću. Ali moram reći kako nije uvijek sve u sreći. Važan je požrtvovan rad. Stoga vam želim reći kako se ulaska u Europsku Uniju ne trebate bojati. I nas su plašili kako će nam Njemci oteti dio teritorija, naše običaje i kulturu. To se nije dogodilo a sada nam je čak i pomalo žao što Njemci nisu više ulagali. Ne smijete se bojati 21 milijuna poduzeća na europskom tržištu. Shvatite da je to samo vaša prilika za zdravo natjecanje i mogućnost za velik razvoj i izlazak u svijet- dovršio je Komorowski

24. travanj 2024 12:43