Hrvatska
StoryEditor

Prodaja osobnih vozila 18,4 posto viša u odnosu na 2013. godinu

06. Ožujak 2014.

Tijekom prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je registrirano 4.265 novih osobnih vozila, što je za 664 vozila ili 18,4 posto više u odnosu na isto lanjsko dvomjesečno razdoblje, podaci su agencije Promocija plus.

Samo u veljači prodano je 2.185 automobila, što je 6 posto više nego u siječnju te 22,3 posto više nego u prošlogodišnjoj veljači.

Čelnik Promocija Plusa Agan Begić kazao je Hini da na rast prodaje odnosno registracija nije utjecala Vladina nabava 1.582 nova automobila te da će se učinci te nabave osjetiti u mjesecima koji slijede.

Prva su dva mjeseca obilježena porastom registracija u sve četiri skupine osobnih i lakih dostavnih vozila: nova osobna vozila (za 18,4 posto), nova laka dostavna vozila (43,2 posto), rabljena osobna vozila (238,7 posto) i rabljena laka dostavna vozila (120,4 posto).

Taj pozitivni trend je, prema ocjeni analitičara Promocije Plus, dominantno u vezi s niskom osnovicom za usporedbu i ulaskom Hrvatske u EU. Kod prošle godine, naime, postoji niska osnovica za usporedbu pa je ovogodišnji skok razumljiv. Kad bi se ovogodišnje podatke za prva dva mjeseca usporedilo primjerice s onima za 2008. godinom, onda bi se u sve četiri skupine pokazao pad od 40 do 65 posto.

Uzrokom niske usporedne osnovice s početka prošle godine, uz ekonomski faktor, u Promociji Plus drže odlaganje kupnje zbog očekivanja povezanih s cijenama vozila koje je trebao donijeti hrvatski ulazak u EU.

Što se tiče novih osobnih vozila i ovogodišnjih rezultata, nakon dva mjeseca vrh ljestvice pripada Volkswagenu, koji sa 633 vozila ima 14,8 posto tržišta. Na drugom mjestu je Peugeot s 386 vozila i 9,1 posto tržišta. Škoda drži treće mjesto, a četvrti je Opel. Među popularnijim markama redom su još Citroen, Renault, Hyundai, Toyota, Kia i Mazda.

Među 35 marki čija su vozila registrirana u Hrvatskoj u prva dva mjeseca, porast registracija u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvarilo je njih 25. Na vrhu najprodavanijih modela u prva je dva mjeseca VW Golf, a slijede Škoda Octavia, Volkswagen Polo, Kia Ceed, Toyota Yaris i Opel Corsa.

19. travanj 2024 10:25