Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene i dalje padaju, 42. mjesec zaredom

14. Studeni 2016.

Proizvođačke cijene proizvoda hrvatske industrije pale su u listopadu za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 42. mjesec zaredom nastavljen njihov pad na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, porasle za 1,1 posto.

No, isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u listopadu u odnosu na rujan više za 0,3 posto, a na godišnjoj razini, prema listopadu lani, su snižene za 1,6 posto. Pritom podaci DZS-a govore da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu i na inozemnim tržištima rasle za 1,1 posto. Na godišnjoj razini cijene su i na domaćem i na inozemnom tržištu pale za 2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupama, u listopadu su prema rujnu rasle cijene energije za 3,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 posto, intermedijarnih proizvoda i kapitalnih proizvoda 0,1 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini, prema listopadu lani, cijene kapitalnih proizvoda u desetom su mjesecu ove godine bile više za 0,3 posto, dok su cijene energije pale za 4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto, intermedijarnih proizvoda 3,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene rasle u prerađivačkoj industriji, i to za 1,3 posto te u rudarstvu i vađenju, za 0,2 posto. Istodobno su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 0,3 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u rujnu.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju u listopadu pale za najvećih 13,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjile su se za 4,9 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,4 posto, a opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za najmanjih 1,3 posto.

28. siječanj 2023 01:32