Hrvatska
StoryEditor

Promet industrije porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini

13. Prosinac 2012.

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u listopadu je porastao za 7,9 posto u odnosu na rujan, a u odnosu na listopad prošle godine veći je za 4,3 posto, dok nove narudžbe bilježe pad na mjesečnoj, a rast na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju da je ukupna prodaja industrije u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem porasla za 0,7 posto.

Po podacima DZS-a, primljene nove narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi u listopadu su u odnosu na rujan pale za 6,5 posto, pod utjecajem pada narudžbi sa stranih tržišta za 17,9 posto. Istovremeno su narudžbe s domaćeg tržišta porasle za 14,1 posto.

U odnosu na listopad prošle godine narudžbe su porasle za 20,1 posto, pri čemu su naručitelji sa stranih tržišta povećali narudžbe za tri posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta porasle za 30,7 posto.

Podaci po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao 68,9 postotni rast narudžbi intermedijarnih proizvoda, a koji u ukupnim narudžbama prerađivačke industrije i imaju najveći udio, nešto veći od 43,21 posto.

Najveći pad narudžbi u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine bilježi se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 63,9 posto. No, trajni proizvodi za široku potrošnju imaju i najmanji udio u narudžbama, oko 3,5 posto.

Pad narudžbi u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 16,6 posto, te kod kapitalnih proizvoda, za 9,5 posto. U ukupnim narudžbama netrajni proizvodi imaju udio od 14 posto, a kapitalni proizvodi 39,2 posto.

Nove narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi u razdoblju od siječnja do listopada porasle su na za 15,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

23. travanj 2024 08:28