Hrvatska
StoryEditor

Promet industrije povećan četvrti mjesec zaredom

13. Srpanj 2015.

Svibanj je četvrti mjesec zaredom kako se bilježi povećanje prometa industrije na godišnjoj razini - u veljači je taj rast iznosio 5,6 posto, u ožujku 11,2 posto, a u travnju 7,4 posto.

Stoga se, usprkos padu od 1,9 posto u siječnju, na razini prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani također bilježi povećanje prometa industrije, i to za 5 posto.

No, na mjesečnoj je razini u svibnju zabilježen pad drugi mjesec zaredom, i to ponajprije zbog pada prometa na stranim tržištima. Naime, podaci DZS-a pokazuju da je na mjesečnoj razini, prema travnju, u svibnju promet industrije ostvaren na domaćem tržištu zabilježio blagi, 0,1 postotni rast, dok je promet na stranim tržištima istodobno pao za 3,9 posto. Pritom treba uzeti u obzir da na domaće tržište ‘otpada‘ 55 posto, a na strana 45 posto ukupnog prometa hrvatske industrije.

Godišnja usporedba, svibanj ove prema istom mjesecu prošle godine, pokazuje, pak, rast prometa industrije na domaćem tržištu za 1,1 posto, a na stranim tržištima za 6,6 posto.

Na godišnjoj je razini najviše, za 16,8 posto, povećan promet u grupaciji kapitalnih proizvoda, dok se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi rast od 7,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto. Rast prometa, od 0,7 posto, bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok se kod energije bilježi pad prometa od 12,9 posto na godišnjoj razini.

Kumulativno, u prvih je pet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet u segmentu kapitalnih proizvoda kumulativno porastao za najvećih 19,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 posto. Kod trajnih se proizvoda za široku potrošnju bilježi rast prometa za 6,7 posto, a kod intermedijarnih za 2,6 posto, dok je promet u grupaciji energije u privih pet mjeseci ove godine bio 21,3 posto niži nego u isto vrijeme lani.

Ovim su izvješćem DZS-a obuhvaćena sva industrijska poduzeća, pravne osobe i obrtnici, s više od 20 zaposlenih, i to iz područja rudarstva i vađenja te prerađivačke industrije, kakvih je u Hrvatskoj 1.784.

19. travanj 2024 06:55