Hrvatska
StoryEditor

Puljić i Tedeschi: Sudbina velikih kompanija su Rusija i Turska

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Sudbina velikih kompanija je okrenuti se tržištima velikog rasta a to su trenutno Rusija i Turska, kazala je na današnjem panelu Sberbanka o poslovanju na ruskom tržištu starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Puljić je otkrila kako je Agrokor već imao ozbiljne pokušaje investiranja u Rusiju.-Gotovo do kraja bili smo u utrci za jedan maloprodajni lanac u Sankt Petersburgu, a zanimali su nas i sladoledna industrija i poljoprivreda - kaže dodajući da te priče još nisu gotove. Puljić kaže kako u Rusiju izvoze voće i povrće, no da se s obzirom na veličinu tržišta, radi o ‘smiješnim količinima‘.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi, kako sam kaže, jedan od prvih klijenata Sberbanka u Hrvatskoj, pohvalio se kako je s dječjom hranom treći najjači proizvođač u Rusiji, dok je prvi sa žitaricama za djecu.-Argeta, C vitamin, Donat MG, već su prepoznatljivi u Rusiji, a uskoro idemo i s Cedevitom - kaže. 

Okriva da su Rusija i Turska prioriteti Atlanticu te kako dosta prostora ima na ruskoj periferiji.

Inače, Rusija je u pet posto najjačih trgovinski partnera Hrvatske s lanjskim prometom od 2,1 milijardi dolara, no kako je istaknuo ruski ambasador u Hrvatskoj Robert Markaryan ‘poduzetnici se još uče razumijevati rusko tržište‘.-Buduća suradnja nije u proturječju s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju - kazao je ambasador. 

Predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, koji je godinama tamo prisutan i kao poduzetnik s brendom Siscia, istaknuo je kako je to tržište koje traži kvalitetu.-Godinu, dvije treba ići na sajmove i agencije, domaći poduzetnici se trebaju udružiti jer je pojedinačni nastup naprosto preskup-kaže.

-Vrlo rijetke, nekad poznate i velike hrvatske kompanije su proteklih godina preživjele u Rusiji i sad konačno nešto kolektivno promišljamo oko toga - istaknuo je pak predsjednik HGK Nadan Vidošević ipak naglasivši kako istup na rusko tržište neće nadoknaditi gubitak Cefte, barem ne kratkoročno.

18. svibanj 2022 09:44