Hrvatska
StoryEditor

S&P snizio rejting Zagrebačkog holdinga

28. Studeni 2012.

Svjetska rejting agencija Standard & Poor‘s snizila je u utorak kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB - na ocjenu B+, s negativnom prognozom.

Prema mišljenu Standard & Poors, Zagrebački holding nije učinio dovoljan napredak u pronalaženju rješenja održivog jačanja svoje likvidnosti. Agencija, naime, procjenjuje da će 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, na vrijeme i s izvanrednim mjerama pomoći Holdingu u slučaju financijskih nevolja.

Tu svoju procjenu temelje na činjenici da Zagrebački holding ima ‘vrlo važnu ulogu‘ u pružanja ključnih usluga, poput prijevoza, opskrbe plinom, opskrbe vodom i odvoza i zbrinjavanja smeća. Osim toga, ističe agencija, tu je "čvrsta" veza sa Zagrebom. Gradska skupština ima veliki utjecaj na strategiju Zagrebačkog holdinga i vjerujemo da 100 postotno gradsko vlasništvo osigurano na srednjoročni rok.

Istovremeno, Standard & Poors je Gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, ali također s negativnom prognozom.

- Negativna prognoza odražava naše stajalište da postoji značajan rizik da se gradski višak postupno smanji, a da se, sa slabljenjem gospodarstva, poveća pritisak na likvidnost - stoji u priopćenju te agencije. Također se upozorava da će Grad Zagreb možda morati uskočiti s dodatnom financijskom pomoći Zagrebačkom holdingu ili smjesta otplatiti dugove Holdinga središnjoj vladi.

25. travanj 2024 05:30