Hrvatska
StoryEditor

Sanader prvih pola milijuna maraka zaradio kod Tedeschija

24. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Vjeroučitelj, novinar, izvjestitelj s Olimpijskih igara, fotoagent, građevinar, posrednik, tržišni konzultant, trgovac - sve je to bio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prije nego što se aktivno uključio u politiku, piše Jutarnji list.

Na tim je poslovima zaradio u Austriji najmanje tri do četiri milijuna njemačkih maraka u periodu od 1980. do početka 90-ih godina. Barem je Sanader tako tvrdio austrijskim istražiteljima početkom prošle godine, kada je bio u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, navodeći da je dio te zarade pripadao i njegovu puncu Ivi Šariću.Tužiteljima iz austrijskog antikorupcijskog ureda koji su ga ispitivali zbog sumnji u pranje novca vezano za račune s ukupno oko 1,2 milijuna eura na njegovo i ime njegova punca u Austriji, Sanader nije rekao iznos cjelokupne zarade, već je vrlo detaljno govorio o svojim poslovnim poduhvatima i pojedinačnim zaradama, iznijevši niz dosad nepoznatih detalja.Sanader je austrijskim istražiteljima rekao kako je u Innsbrucku uz studij romanistike i komparativne književnosti paralelno studirao i ekonomiju, koju nije završio. Za vrijeme studija, rekao je, imao je posao vjeroučitelja, a već 1976. godine bio je akreditiran za zimsku Olimpijadu u Innsbrucku.

- Krajem 80-ih radio sam i za poduzeće braće Tedeschi, Felicea i Svetozara, u Trstu. Bili su to ljudi bliski komunističkom režimu, koji su imali dobre kontakte u Moskvi - ispričao je Sanader, navodeći da je za njih radio kao posrednik i savjetnik, zajedno sa svojim puncem Ivom Šarićem, koji mu je pomagao u ostvarenju početnih kontakata, ali i u realizaciji pojedinih poslovnih zadaća. Prisjetio se kako je za oca sadašnjeg vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija plasirao više od 10 milijuna ženskih čarapa u tadašnji SSSR te druge robe kao što su termometri ili kožni proizvodi.- Zarada mi je isplaćivana za svaki pojedini posao. Ukupno se radilo o 500.000 DEM, a dio zarade pripadao je i mom puncu – rekao je austrijskim tužiteljima.

18. travanj 2024 19:23