Hrvatska
StoryEditor

Spevec: Karteli su najveće zlo na tržištu

07. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj organizirala je 7.studenog drugu po redu konferenciju na temu tržišnog natjecanja.

Kroz prezentacije i dva panela konferencija je zainteresiranima pružila uvid u regulatorni okvir tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Europskoj Uniji te iskustva hrvatskih i stranih gospodarstvenika u ovom za poslovanje izuzetno važnom području.- Tržišno natjecanje eminentna je tema i u EU, pa vjerujem da ćemo vam kroz iskustva gostiju uspješno predstaviti što se u ovom području događa u Europi – rekao je Ivan Vidaković, predsjednik AmCham-a u Hrvatskoj. Na panelu Zaštita tržišnog natjecanja u srednjoj i istočnoj Europi razgovaralo se o važnosti pravičnog tržišnog natjecanja za razvoj gospodarstva i poboljšanje investicijske klime. U raspravi su uz Olgicu Spevec, predsjednicu Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) sudjelovali i vodeći ljudi agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz Rumunjske, Mađarske i Češke. Na pitanje trebaju li agencije imati drugačije kriterije i prioritete pri zaštiti tržišnog natjecanja u doba krize, sudionici panela složili su se kako postoji javni pritisak da se smanji konkurencija i fiksiraju cijene, unatoč tome što je tržišno natjecanje važno za oporavak od krize. - Kriza kao fenomen današnjice nešto je s čim se suočavamo u svakodnevnom životu, ali nam ne daje ispričnicu da ne provodimo propise i zakone i ne radimo poslove koji su nam zadani. Pokušavamo dati prioritet onim poslovima koji bi posljedice krize mogli olakšati, i kriza ne može biti izgovor za nedjelovanje – rekla je Spevec dodavši kako su karteli najveće zlo na tržištu i da tu nema nikakvih ustupanja ni za koga, neovisno o krizi. U drugoj panel diskusiji na temu Tržišno natjecanje u Hrvatskoj, sudjelovali su Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica u Agrokoru: direktor prodaje u Nestle Adriaticu Miljenko Vaić; potpredsjednik JTI Adriatica Cristian Cring te zamjenik predsjednice Vijeća u AZTN-u Mladen Cerovac. Naravno, raspravljana su pitanja tržišnog natjecanja u Hrvatskoj iz perspektive gospodarstvenika, postojeća otvorena pitanja i moguća rješenja. Sudionici konferencije imali su priliku dodatno unaprijediti svoja znanja na ovu temu i kroz stručna predavanja na temu privatno-javne provedbe tržišnog natjecanja i naknade štete, te imuniteta za zviždače.

Sudionici su zaključili kako se u Hrvatskoj svakako vide pomaci zbog pristupanja EU jer se zakoni mijenjaju i omogućuju svima ravnopravno natjecanje. Tome svjedoči i primjer Japan Tobacca, tvrtke koja se vratila iako je već jednom zbog nepovoljnih zakona odustala od hrvatskog tržišta. 

- Naša iskustva su bila različita. Ranije smo morali napustiti zemlju zbog nepovoljnog zakona, ali na putu za EU stvari su se promijenile i prije dvije i pol godine smo ponovno ušli na tržište. Ipak, dramatično je kako većina dućana u Hrvatskoj u slučaju naših proizvoda još uvijek djeluju kao u doba komunizma jer se potrošačima ne nudi izbor, odnosno ne mogu doći do brendova koje žele. Još uvijek čekamo za bolje uvjete - objasnio je Christian Cring iz JTI Adriatica, dodajući kako će od toga najviše profitirati potrošači.Da je otvoreno tržišno natjecanje najbolje za sve složila se i izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.- Najveća smo kompanija u Hrvatskoj i stjecanjem okolnosti i zakonodavstva uvijek smo pod lupom AZTN-a. Kad se radi o bilo kojem potezu koji planiramo i poduzimamo, ali apsolutno se slažem s konotacijom da konkurencija donosi samo dobro. Mi to vidimo u sektorima gdje se natječemo, a konkurencija je bila jaka pa smo i samo bili brži, bolji i više smo investirali. Danas vodimo biznis gdje smo u usporedbama s našom svjetskom konkurencijom zaista ponosni na to kako se mjerimo. Ipak, kad nas gledate u kontekstu tržišta na koje ćemo sutra ući, a to je tržište EU, svi smo mali pa čak i oni koji u trenutnom kontekstu imaju velike tržišne udjele - rekla je Puljić.Zaključak je tako bio jasan - koliko god se nekad činilo da bi bilo sjajno da su domaće kompanije u zaštićenom položaju, to bi im se u trenutku ulaska u EU itekako obilo u glavu jer ne bi bile spremne za tržišno natjecanje.

19. travanj 2024 04:22