Hrvatska
StoryEditor

Stvara se energetski koridor Baltik-Krk koji će smanjiti ovisnost o ruskom plinu

22. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

LNG terminal za ukapljeni plin na otoku Krku postaje sve značajni projekt u planovima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Njegovom gradnjom napravio bi se veliki korak naprijed u diverzifikacije opskrbe zapadne i dijela istočne Europe plinom, a Hrvatska bi konačno postalo važno energetsko europsko čvorište.

Projekt je naglo dobio na važnosti nakon eskalacije krize u Ukrajini i želje zapadne Europe da se riješi energetske ovisnosti o Moskvi, piše Jutarnji list koji navodi kako stručnjaci američke vlade već pomažu hrvatskoj Vladi na realizaciji projetka.

Osim toga, sve je žešći američki pritisak SAD-a na Europsku komisiju da projekt sufinancira iz svojih fondova. Pritisak je urodio plodom i njemačka kancelarka Angela Merkel za nedavnog posjeta Dubrovniku poručila je predsjedniku Ivi Josipoviću da će EK sufinancirati ovaj projekt.

Konačni je cilj povezivanje LNG terminala na Krku i onog na Baltiku u Poljskoj, čime bi se stvorio sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućila opskrba plinom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske mimo Rusije. U Hrvatskoj se intenzivno radi na sređivanju potrebne dokumentacije, a pregovara se i o dobavi plina za terminal. Kako saznajemo, Ukrajina je jedna od zemalja koja bi nabavljala plin s Krka, o čemu se već pregovara.

Cijelim projektom upravlja tvrtka LNG Hrvatska koja je u vlasništvu državnih tvrtki Plinacro i Hrvatska elektroprivreda. Ministarstvu graditeljstva nedavno je predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a očekuje se da će Vlada uskoro ovaj projekt proglasiti strateškim projektom.

Prema idejnom projektu, maksimalni kapacitet terminala bio bi šest milijardi kubnih metara plina godišnje. To je znatno manje u odnosu na prethodni projekt koji je razvijala tvrtka Adria LNG. Tim projektom planirana je gradnja terminala u iznosu između 10 i 15 milijarda kubnih metara plina godišnje. Sada se planira fazna gradnja terminala, a veličina će ovisiti o interesu i potrebama tržišta koji će biti iskazani kroz čvrste ugovore. Ovisno o zakupljenim količinama plina, moguća je nadogradnja terminala.

24. travanj 2024 12:37