Hrvatska
StoryEditor

Sukob HNS-a i SDP-a komentirao Josipović, a i Čačić

25. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

U intervjuu za HTV predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da je najnoviji sukob između SDP-a i HNS-a pokazatelj ozbiljne krize u Vladi. Nada se ipak da će se riješiti na odgovarajući način.

Na pitanje što misli, stoji li iza sukoba zbog poreza na nekretnine Radimir Čačić, kako to tvrde u SDP-u, predsjednik je odgovorio: - Možemo samo nagađati tko ima kakav utjecaj. Znamo koje su formalne posljedice presude. Gospodin Čačić je otišao iz Vlade, ali da li se bavi politikom, ono što bismo rekli, iza kulisa, o tome ne mogu nagađati. Ne bi bilo dobro da se itko bavi iza kulisa politikom jer politika je nešto što mora biti transparentno i prema građanima i prema ostalim sudionicima političkog procesa - rekao je Josipović.

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, predsjednik Sabora Josip Leko, rekao je kako ne zna kako je i je li došlo do krize između HNS-a i SDP-a. Projekt tog poreza predstavljen je u Vladi. Što je uzrok da se izvan Vlade postavlja pitanje, ne zna. Misli da je to problem HNS-a, a ne Vlade. Nije dobro nagađati, nego treba sjesti i razgovarati, smatra Leko. Kada će se uvesti i koliki će biti porez, to će se vidjeti. Čuo je da je projekt prihvaćen u Vladi i koordinaciji Vlade. Za njega je porez na nekretnine porez koji mjenja drugi porez.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić javno je izrazila čuđenje zbog HNS-ova protivljenja prijedlogu novog poreza na nekretnine, ustvrdivši kako nitko iz HNS-a na sastancima užeg kabineta Vlade nije imao prigovora na taj prijedlog i kako je ‘čudno da se sve to događa neposredno nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade‘, prvi put o toj temi oglasio se i Čačić

U izjavi za Večernji list on je demantirao tvrdnju Milanke Opačić ističući da su SDP i premijer Milanović bili upoznati s HNS-ovim prigovorima uvođenju novog poreza.- Nakon što je taj prijedlog izašao u javnost, iz Ministarstva financija predstavljen kao gotova stvar, reakcije čelnih ljudi HNS-a bile su da je to preuranjeno i štetno. Taj stav zastupam i ja već dvije godine. Dakle, ne protivim se ideji poreza na nekretnine, ali smatram da je vrlo osjetljivo kako će taj porez izgledati i u kojim će okolnostima biti uveden. Sad te okolnosti nisu dobre, a kako nije bila poštovana ni uobičajena procedura pri donošenju zakonskih akata, razgovarao sam s premijerom i obavijestio ga da će HNS objaviti priopćenje o tome i da je naš stav da treba stati na loptu - rekao je Čačić.

Iako nije želio precizirati na koji način uobičajena procedura usuglašavanja zakonskih prijedloga u ovom slučaju nije poštovana, iz HNS-a se može doznati kako su u toj stranci posebno nezadovoljni bili činjenicom da je prijedlog poreza na nekretnine predstavljen javnosti iako nije prošao ni konzultacije stručnih skupina, ni stručnu koordinaciju Vlade, ni raspravu po ministarstvima.

25. travanj 2024 02:31