Hrvatska
StoryEditor

‘Transformacija Državnog inspektorata odvija se planiranom dinamikom‘

08. Siječanj 2014.

Priprema dodjele rasporednih rješenja i postupak primopredaje u suradnji sa ostalim ministarstvima koja preuzimaju službenike Državnog inspektorata je u tijeku i provode se planiranom i očekivanom dinamikom, objavilo je na svojim web stranicama Ministarstvo financija koje preuzima 231 službenika na cijelom području RH.

Od toga će u Carinsku upravu biti raspoređeno 183 službenika, a ostali u ustrojstvene jedinice užeg dijela Ministarstva financija.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave od 1. siječnja 2014. ukinut je Državni inspektorat, a njegove poslove i 786 zaposlenih preuzimaju ministarstva rada i mirovinskog sustava, gospodarstva, poljoprivrede, financija i turizma.

U okviru Ministarstva financija objedinjuje se provedba nadzora u području prometa roba i usluga, nadzor nad naplatom boravišne pristojbe, propisi o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, zatim poslovi provedbe zaštite intelektualnog vlasništva te općenito nadzor nad naplatom proračunskih i drugih prihoda.

Pri tome je iz Ministarstva financija naglašavaju kako je Carinska uprava, temeljem odredbi važećeg Zakona o carinskoj službi, koji je stupio na snagu ulaskom Hrvatske u članstvo EU, ovlaštena provoditi mjere radi otkrivanja i sprječavanje svih oblika nedozvoljene i protuzakonite trgovine, zatim nadzor nad provedbom propisa o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i nadzor nad robom kojom se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva na cjelokupnom području RH.

Tako je i prije provedene transformacije Državnog inspektorata, Carinska uprava tijekom 2013. provodila pojačane mjere nadzora nad obavljanjem neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, kao i nad prometom robe kojom se povređuju prava intelektualnog vlasništva.

U odnosu na segment nadzora neregistrirane djelatnosti, u razdoblju od 1. srpnja do 30. studenog 2013. godine obavljeno je više od 1.100 nadzora, pri čemu su u 160 slučaja utvrđene nepravilnost te je oduzeto više od 34 tone različite vrste robe.

U okviru provedbe mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, tijekom prvih devet mjeseci 2013. pri provedbi carinskih mjera zaustavljeno je ukupno 310.027 predmeta sumnjivih da se njima povrjeđuju određena prava intelektualnog vlasništva.

Neovisno o transformaciji Državnog inspektorata (DI), Ministarstvo financija, Carinska uprava obavlja znatan dio nadzornih poslova, koji će se preuzimanjem dijela službenika DI na ovaj način objediniti u kvalitetnijem i cjelovitijem postupanju. Isto tako, objedinjavanjem inspekcijskih poslova Ministarstvo financija će u okviru svojega integralnog postupanja moći obavljati cjeloviti i sveobuhvatni nadzor transakcija u području prometa roba i usluga i s time u vezi naplatom proračunskih i ostalih prihoda, napominju iz tog ministarstva.

25. travanj 2024 21:33