Hrvatska
StoryEditor

U najgorem scenariju građevinska dozvola stiže za 30 dana

21. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavila je sustav e-građevinskih dozvola koji je u upotrebi od 1. siječnja ove godine.

Od tada je moguće zatražiti e-dozvolu od samog ministarstva što se može učiniti za velike građevinske zahvate, a od 1. veljače bit će dostupan građanima, prvo u Međimurskoj županiji, a do kraja ožujka u cijeloj Hrvatskoj. Po riječima ministrice građevinska dozvola sada će se dobiti u najgorem scenariju za 30-ak dana, a više neće biti dorada projektne dokumentacije u nedogled. Sada je odgovornost na projektantima koji će biti kažnjeni za svoje propuste.

- Nalazimo se u velikom projektu sređivanja prostornih knjiga. Educirat ćemo 900 naših službenika i biti apsolutno spremni. Sustav je višestruko testiran i on je u radu, a ovime ćemo ubrzati izdavanje dozvola i pojednostaviti cijelu proceduru. Građani će točno u svakom trenutku znati što im treba i u kojem je statusu njihova dozvola – rekla je Mrak Taritaš.

Sam sustav podijeljen je na dva portala koja se nalaze na https://dozvola.mgipu.hr. Jedan je namijenjen građanima, a drugi referentima. Implementacija, edukacija i održavanje stajalo je 1,4 milijuna kuna. Prednosti ovog portala su da će svi obrasci biti isti u cijeloj Hrvatskoj, te da će se radi po istim pravilima i više neće biti toliko slobode za referente. Također, ne može se preskakati korake i guranja preko reda. 

- Izdavanje dozvola će trajati u najgorem slučaju 30-ak dana, a ako se ima kompletna dokumentacija i sve potvrde sve može biti gotovo u jedan dan. Ovo je samo jedan dio u otvaranju svih knjiga građanima i ne mislimo stati na ovom – istaknula je ministrica.Osvrnula se i na probleme s certificiranjem, te je ponovila da će stanovi u višestambenim zgradama ako su manji od 50 kvadrata kod prodaje morati imati certifikati. Kod prodaje energetski certifikat ne moraju imati zgrade manje od 50 kvadrata, te prostori koji nisu u uporabi.

20. travanj 2024 02:04