Hrvatska
StoryEditor

U svibnju studija o pelješkom mostu i neumskom koridoru

22. Travanj 2013.

- Već tijekom svibnja trebala bi pristići studija i odgovor konzultanata treba li se jug Hrvatske povezati pelješkim mostom ili koridorom kroz Neum, pri čemu jedno rješenje ne isključuje drugo, izjavio je danas u Varaždinu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara.

-Ova dva rješenja međusobno se ne isključuju. Ukoliko gledamo sa racionalne strane stav je Vlade da se jug Hrvatske poveže pelješkim mostom, redefiniranom verzijom koja je 30 posto jeftinija od prijašnje. Međutim, izgradnja mosta ne isključuje gradnju prometnice kroz Neum budući da bi ta prometnica bila dio Jadransko-jonskog koridora koji je u sastavu sveobuhvatne prometne mreže Europske unije. Jedino što još nije poznato je godina početka izgradnje tog koridora- kazao je.

Odgovarajući na novinarski upit o procesu restrukturiranja u Hrvatskim autocestama i Hrvatskih željeznica, Hajdaš Dončić je rekao kako je proces restrukturiranja u HAC-u završio je svoju prvu fazu, dok je u procesu restrukturiranja HŽ-a napravljen najveći, možda povijesni iskorak, budući da je već do sada iz samog sustava HŽ-a ‘izašlo‘ oko 3.000 osoba.

Pojašnjavajući situaciju u sustavu HŽ-a, Dončić je ponovio da je HŽ Holding ukinut, dok je u HŽ Putničkom prijevozu, HŽ Cargu i HŽ Infrastrukturi došlo do značajnog smanjivanja broja zaposlenika, no najveći uspjeh procesa restrukturiranja nije smanjivanje broja zaposlenih već tehnički iskorak odnosno proces internetizacije.

Primjerice HŽ Putnički prijevoz već sada kreće sa internetizacijom samog poslovanja i najvjerojatnije do kraja godine karte će se moći kupovati preko interneta. Sve je to u cilju pripreme za liberalizaciju putničkog prometa do 2017., naglasio je.

Što se tiče procesa u HAC-u Hajdaš Dončić ističe otpuštanje 300 zaposlenika te izdvajanje posebne tvrtke koja će se baviti održavanjem i naplatom cestarina za što su preporuku dali svi strani stručnjaci i konzultanti, a prvenstveni zadatak preostalih dvjestotinjak zaposlenika u HAC-u je dovršetak započetih projekata.

19. travanj 2024 12:56