Hrvatska
StoryEditor

‘Ukine li se članarina, Komora je za tri dana gotova‘

23. Prosinac 2013.

Premda su rezultati poslovanja gospodarstva Karlovačke županije, koje je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac prezentirao njen predsjednik Zlatko Kuzman, u većini pokazatelja iznad prosjeka Hrvatske, tradicionalno svečarski sjaj ovakve sjednice pomalo je potamnila točka dnevnog reda na temu daljnjeg financiranja i organizacijskog ustroja Hrvatske gospodarske komore nakon afere s njenim ‘vječnim‘ predsjednikom Nadanom Vidoševićem i njegovim najbližim suradnicama u vrhu HGK-a.

Najavivši smanjenje mjesečne članarine na 42 kune za male poduzetnike, na 1.083 kune za srednja i na 3.973 kune za velika poduzeća, te ogradivši se od iznošenja navodno mu nepoznatih detalja oko restrukturiranja HGK-a, prepustio je riječ Željku Mažuranu, članu Upravnog odbora HGK-a i predsjedniku udruženja metalaca pri HGK-u da članove Gospodarskog vijeća i uzvanike upozna s trenutnom situacijom i predstojećim promjenama Statura HGK-a, čije je izglasavanje na Skupštini upravo i spriječio Upravni odbor izbacivši s dnevnog reda sve ključne prijedloge najavljenih promjena. 

Konstatirajući da je onim što je otkrila afera s Nadanom Vidoševićem HGK-u nanesena ogromna šteta, Mažuran je naglasio da je Upravni odbor mišljenja da za sve promjene vezane uz daljnji ustroj i način rada HGK-a treba provesti argumentiranu raspravu, a ne da pred 77 članova Skupštine HGK-a stignu novi prijedlozi za izglasavanje tek nepuni dan prije održavanja same Skupštine. Kako se i jedan od brojnih prijedloga za promjene odnosio i na drastično smanjenje broja članova Upravnog odbora na samo pet članove, te da se mnogo budućih odluka prepusti u ovlasti budućeg predsjednika, Mažuran je kazao da je u interesu brojnih strukovnih grupacija, ali i po teritorijalnom ključu, važno da njihovi predstavnici zadrže svoj utjecaj u radu tijela Komore. 

Prisutne je iznedadio istup Mihovila Stanišića, predsjednika Gradskog vijeća Karlovca, koji je, govoreći s pozicije dugogodišnjeg maliog poduzetnika zamjerio HGK-u da nije dobio ništa zauzvrat za svoje redovito plaćanje komorske članarine, te da su sve predložene mjere restrukturiranja HGK-a, o kojima i nema loše mišljenje, zakasnile najmanje 15-ak godina. Nasuprot Stanišiću, Marko Vuković, suvlasnik HS-Produkta, izrazitog izvoznika i najvećeg poduzeća Karlovačke županije s preko 300 milijuna investiranih kuna i trenutačno s gotovo 2.000 zaposlenih, kazao je da je njemu i njegovom poduzeću upravo HGK pomogla u mnogo navrata stručnim poslovnim savjetima i drugim uslugama i to baš kad mu je to najviše trebalo u ključnim razvojnim fazama HS-Proukta, te poduzetnicima poput Stanišića kazao da na pomoć Komore neće ni ubuduće moći računati ako budu čekali, umjesto da se sami Komori obrate za pomoć. 

- Komora mora opstati i njena uloga u gospodarstvu je nezamjenjiva. Preko HS-Produkta imali smo već kontakte s gospodarstvenicima iz preko 70 zemalja u svijetu, i svagdje je u tom poslovnom svijetu normalno da se u prvim kontaktima gospodarstvenici oslanjaju i na pomoć i posredstvo Komora. Osim vrlo korisnih osnovnih podataka koje u svojim bazama imaju Komore, članstvo u Komori neke zemlje ujedno je i prva jamstvena razina za neku tvrtku koja se pojavljuje na tržištu kao potencijalni partner. Što se tiče visine članarine, sjetite se samo koliko denvno potrošite na kave, pića i raznu reprezentaciju, pa je članarina u usporedbi s time financijski zanemariva, a za održavanje i funkcioniranje Komore važna, kazao je Marko Vuković. 

Spominjući najavljeno smanjenje članarine u HGK, Mažuran je kazao da će Komora svoj najavljeni proračun od oko 165 milijuna kuna ostvariti, pri čemu je posebno naglasio potrebu većeg udjela prihoda po osnovi stručnih ovlasti. Bude li se donijela odluka o ukidanju članarine, dodao je Mažuran, ‘Komora je za tri dana gotova‘.Što se tiče uloge budućeg predsjednika i opsega njegovih ovlasti, Mažuran je kazao, najavljujući Skupštinu HGK za 13. siječnja, da se olakim prepuštanjem predsjedniku da samostalno rješava i odlučuje o brojnim pitanjima koja zaslužuju raspravu, HGK dovodi u situaciju ‘da tako samo dobije novog Nadana‘.

24. travanj 2024 03:16