Hrvatska
StoryEditor

Većinu zaposlenika poslodavac ne nagrađuje, a vas?

29. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

‘Kad doživiš iskustvo, raduj se kao da si dobio nagradu‘, kaže mongolska poslovica. No je li radno iskustvo dovoljna nagrada samo po sebi?

Istražio je  to portal MojPosao u anketi ‘Nagrađuju li vas poslodavci za dobro obavljen posao?‘, provedenoj na više od 900 ispitanika. Rezultati su pokazali da čak 74 posto ispitanika tvrdi kako ih poslodavac ne nagrađuje. Iako većina ovih ispitanika nije zadovoljna izostankom nagrade, neki od njih imaju razumijevanja za svoje poslodavce s obzirom na ekonomske prilike. Drugi smatraju da za nagrađivanjem nema niti potrebe.

- Smiješni su mi oni koji očekuju slobodne dane ili neke druge beneficije za ‘dobro obavljen posao‘. Pa podrazumijeva se da ću posao dobro odraditi, za to me i plaća, komentiraju neki od ispitanika. Usmenu pohvalu za dobro odrađen posao dobije 19 posto ispitanika.

- Svaka čast momci, ‘Bravo‘, ‘Puno vam hvala‘ i ‘Odlično obavljen posao, čestitam!‘ usmene su pohvale koje ovi ispitanici najčešće dobiju, a neki od njih pohvalu prime i pismenim putem. ‘Podržava svaku dobru inicijativu i dobro odrađen posao i daje to na znanje‘, komentira jedan ispitanik ponašanje svog nadređenog.

Za dobro odrađen posao 5 posto ispitanika dobije novčanu nagradu. Uglavnom navode da to ovisi o uspješnoj realizaciji pojedinog projekta te ispunjavanju kvartalnih ili godišnjih ciljeva. Neki tako dobivaju bonuse po završetku projekta, a drugi stimulaciju na plaću ili godišnje bonuse. Slobodan dan kao nagradu dobiva 2 posto ispitanika. ‘To se rijetko događa, ali ako ostanem prekovremeno zbog posla svojevoljno ili na šefovu zamolbu, a posao bude odrađen kako je šef zamislio, tada dobijem slobodan dan ili plaćeni prekovremeni‘, ističe jedan ispitanik.

19. travanj 2024 20:51