Hrvatska
StoryEditor

Vlada liječi bolnice kreditima

18. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će Ministarstvo do kraja travnja uplatiti oko pet milijardi kuna zdravstvenim ustanovama, koje zatim trebaju do kraja lipnja isplatiti svoje dugove i svesti rokove plaćanja na zakonskih 60 dana.

Vlada je odlučila sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova kojima su osnivači jedinice područne i regionalne samouprave, za što će biti izdvojeno 1,13 milijardi kuna. Već prije je odlučila sanirati devet kliničkih bolnica, kojima je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine bile 1,9 milijardi kuna. Ostatak su dugovi HZZO-a prema ustanovama i dobavljačima.

Cijela financijska konstrukcija za sanaciju zdravstva zatvorena je i uz pomoć kredita. Kad promatramo sve dubioze koje smo zatekli, od brodogradnje, neracionalnosti, neprovedenih strukturnih promjena u trgovačkim društvima, problema u zdravstvu - posljednjim potezima koje ćemo imati u prvom polugodištu sve ono što se zove prošlost i plaćanje prošlosti, bit će zatvoreno. Nažalost, i iz kredita, rekao je Linić.

Naglasio je da do kraja godine cijeli sustav mora biti postavljen tako da se više ne stvaraju dodatne dubioze. Pacijenti to ne bi trebali osjetiti, tvrdi ministar.

25. travanj 2024 03:03