Hrvatska
StoryEditor

Za gospodarski napredak trebamo 2 milijuna zaposlenih

18. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Da bi ostvarila gospodarski napredak, Hrvatska mora imati oko 2 milijuna zaposlenih, odnosno čak pola milijuna više nego danas.

Rekao je to ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferenciji Tržište rada i obrazovanje 2025. Te će ciljeve biti lakše ostvariti ulaskom u Europsku uniju, koja nudi mnogobrojne programe i sredstva za razvoj ljudskih potencijala. No potrebno je promijeniti i svijest ljudi, čulo se, koji moraju biti spremni na cjeloživotno obrazovanje. Svijest da kada završim jednu školu ili fakultet, da to ne znači da ću u tom zanimanju raditi cijeli život. Kada se zaposlim u jednoj tvrtki, to ne znači da ću u njoj raditi cijeli život, vjerojatno ću tijekom radnog vijeka promijeniti dvije ili tri tvrtke, rekao je Mrsić.

Hrvatska po podacima Državnog zavoda za statistiku iz travnja 2012. ima 1.698.181 aktivnog stanovnika. Ukupno je zaposleno 1.354.830 stanovnika, a nezaposlen 334.351 stanovnik.Ako nam je za gospodarski napredak potrebno 2 milijuna zaposlenih to bi značilo da nećemo imati nezaposlene i da trebamo zaposliti još 300.000 umirovljenika ili stranaca. Možemo li zaposliti sve nezaposlene te još toliko, ili ćemo ipak ostati bez gospodarskog napretka?

19. travanj 2024 20:35