Hrvatska
StoryEditor

Zbog ‘krvnih zrnaca novinara‘ prekinuta saborska rasprava

18. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o sportu neočekivano je prekinuta stankom, koju je uime Kluba SDSS-a zatražio Milorad Pupovac, temeljem napisa na portalu Index.hr o prijavi koju je etičkom povjerenstvu HRT-a podnio novinar Hrvoje Zovko, protiv bivšeg urednika Informativnog programa Dražena Miočića.

Zovko u prijavi optužuje Miočića da mu je prijetio te ga, kao i još nekoliko kolega, grubo vrijeđao na nacionalnoj osnovi, a zbog Zovkova dokumentarnog filma o generalu Anti Gotovini.

Ako danas na HRT-u postoje ljudi koji broje krvna zrnca novinarima, koji broje krvna zrnca državnim dužnosnicima, kako možemo biti sigurni da HRT može obavljati svoj posao u skladu s Ustavom, zakonima i programom koji je prihvatio Sabor, pita Pupovac, zatraživši zajedničku sjednicu Odbora za informiranje i za ljudska prava.

Širenje nacionalne ili bilo koje druge nesnošljivosti osudio je uime HDZ-a Davorin Mlakar, ali je nedopustivim ocijenio i ideološke podjele na kojima inzistira Vlada, i govor mržnje u kojem se izabrane zastupnike naziva elementarnom nepogodom.

Laburist Branko Vukšić raspravu je iskoristio da upozori i na medijske potjernice kojima su u posljednje vrijeme izloženi saborski zastupnici, o čemu bi se, traži, trebalo očitovati predsjedništvo Sabora.

A na početku sjednice ministar sporta Željko Jovanović uvodno je naglasio da je riječ o povijesnom zakonu, koji će vrhunske sportaše potaknuti da ostanu aktivni i nakon završetka sportske karijere. Naglasio je da Vlada priprema strateške odluke u financiranju sporta koje se provode na temelju opsežne usporedne analize financiranja sporta u Hrvatskoj i EU, te da napisi o alarmantnim prijetnjama hrvatskom sportu ne stoje.

Zakonske izmjene predviđaju uvođenje naknade za vrhunske sportaše, osvajače olimpijskih i medalja na paraolimpijadama i olimpijadama za gluhe te na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima. Najviša naknada, za osvajače zlatnih olimpijskih medalja, bit će u visini prosječne neto plaće u javnom sektoru, što je oko 5.400 kuna, dok će najniža naknada, za brončane medalje, iznositi 40 posto te plaće, što je oko 3.200 kuna.

Riječ je o 86 osvajača olimpijskih medalja, 70 osvajača medalja na svjetskim prvenstvima, 8 paraolimpijaca te 30 osvajača medalja na olimpijadama gluhih, čije će naknade ukupno iznositi oko 15 milijuna kuna.

27. studeni 2022 16:05