Hrvatska
StoryEditor

Zmajlović: Nisam pogodovao Pripuzu

22. Listopad 2014.
Piše:
liderhrt

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović gustujući u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada‘ nije želio komentirati Uskokovu akciju Agram u kojoj je jedna od stvari na meti istražitelja i gospodarenje otpadom, odnosno davanje bez javnog natječaja tvrki Petra Pripuza da zbrinjava glomazni otpad grada Zagreba.

Ministar Zmajlović je rekao da ni na koji način nije pogodovao njegovoj tvrtki Cezar niti sklapanju poslova s Gradom Zagrebom, odnosno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

- Inspekcija Ministarstva nije pronašla ništa sumnjivo u poslovanju Grada i tvrtke Cezar jer to i nije u njezinoj nadležnosti - istaknuo je te naveo kako s Pripuzom nije u ‘apsolutno nikakvim odnosima‘.

Zmajlović je rekao i kako u Hrvatskoj preko 100 tvrtki ima dozvolu za takvu vrstu posla te da je taj posao mogla raditi i Čistoća s obzirom na kapacitete, broj ljudi i resurse s kojima raspolaže. Dodao je i da Ministarstvo zaštite okoliša i inspekcija zaštite okoliša već više od godinu i pol dana provode akciju Velika čistka koja je usmjerena na uvođenje reda u gospodarenje otpadom.

- Postupanjem inspekcije u gradu Zagrebu doveli smo do toga da je grad Zagreb, nakon godina rada bez dozvole, donio plan gospodarenja otpadom te da su unesene izmjene u prostorni plan koje su preduvjet da se taj posao u gradu realizira - rekao je.

Na pitanje voditelja da je u Jastrebarskom Pripuz dosta dobro prošao jer je kupio tvrtku Eko Flor koja je kupila Komunalac, Zmajlović je odgovorio:

- Ne znam zaista ništa o tome. To nema veze ni sa time što živim u gradu Jastrebarskom. U trenutku kad sam bio gradonačelnik u gradu, on nije bio vlasnik te tvrtke. Pa da i je, radilo se o javnom natječaju gdje se javljaju, na transparentan način, tvrtke koje su nudile uslugu koncesioniranja, dakle, koncesije za sakupljanje otpada [koju je na javnom natječaju dobila tvrtka Eko flor koja tada nije bila dio CIOS grupe].

Zmajlović je još jednom rekao da su jedini razlog preseljenja ureda njegova ministarstva u poslovnu zgradu Zagreb Tower uštede. Rekao je kako ugovor s Zagreb Towerom nije tajan.

- Tajne su samo određene stavke na kojima je zakupodavac inzistirao radi nekih svojih konkurentskih interesa. Nije nam bila namjera bilo što tajiti i kad zakupodavac odobri, ugovor ćemo u cijelosti predočiti javnosti. Još je jednom ponovio da je važno da je to najpovoljniji ugovor na tržištu. Pored uštede postići ćemo efikasnost i građanima pružiti najkvalitetniju uslugu - naglasio je.

Opovrgnuo je nagađanja da je zamjenik ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Goran Heffer zatražio razrješenje jer se ne slaže sa preseljenjem ureda u Zagreb Tower. Heffer je otišao iz osobnih razloga, a to je najavio već u ožujku. Ostao je samo zbog situacije nakon poplava u županjskoj Posavini, gdje je odradio veliki dio posla, rekao je Zmajlović.

Na pitanje o tome ima li namjeru dati ostavku, odgovorio je protupitanjem: A zašto? Imate brojke, a ne znate zbrajati.

25. travanj 2024 09:23