Svijet
StoryEditor

American Express smanjuje troškove i stabilizira prihode

20. Travanj 2017.

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromjesečju 7,9 milijardi dolara, 2 posto manje nego godinu dana prije, a kako je najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila da smanjuje troškove u skladu s planovima, cijena njezine dionice u srijedu je porasla.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa pala je u prvom tromjesečju ove godine 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,21 milijardu dolara.

Suočen s oštrom konkurencijom i prekidom nekoliko ‘co-brand‘ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima - uglavnom trgovačkim lancima i zrakoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova područja.

>>>Istraživanje pokazalo da je American Express najpoznatija kartica na hrvatskome tržištu

Tako je tvrtka poručila da je na dobrom putu da u ovoj godini smanji troškove poslovanja za milijardu dolara, kako je i planirala, te da ostvari zacrtane ciljeve u vezi zarade.

AmEx je, također, poručio da su rezultate podržale nešto više naknade na kartice i rast kredita potrošačima.

Potrošnja članova AmExa porasla je u proteklom tromjesečju 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su čiste naknade na kartice porasle 7 posto.

Krediti potrošačima porasli su, pak, 11 posto, pri čemu je više od polovice kredita u SAD-u plasirano postojećim članovima.

Uz to, u proteklom je kvartalu AmEx u SAD-u izdao 1,7 milijuna novih kartica, a u svijetu 2,6 milijuna, što je nešto više nego u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, u srijedu je na Wall Streetu u produženom trgovanju cijena dionice AmExa porasla oko 2,5 posto.

14. kolovoz 2022 06:27