Svijet
StoryEditor

Bez upisa u registar lobista nema sastanaka s dužnosnicima

07. Listopad 2016.

Kako se i očekivalo već neko vrijeme, Europska komisija predložila je prošlog tjedna obvezni registar lobista za sve tri glavne institucije Europske unije. O potrebi kvalitetnijeg reguliranja lobiranja i podizanja transparentnosti priča se već jako dugo, a jedan od glavnih prigovora na dosadašnji pristup bila je neobvezna priroda Registra transparentnosti. Komisija tim prijedlogom to pokušava napokon promijeniti i obvezati sve koji žele lobirati u najvažnijim institucijama EU na ulazak u javni registar. Povećanje transparentnosti tako bi se postiglo trilateralnim Međuinstitucijskim sporazumom kojim bi trenutačno dobrovoljni registar Komisije i Parlamenta postao obvezan i obuhvaćao sve tri institucije.

Kazne za neposlušne

Ključan je element pritom, već implementiran u Komisiji, nemogućnost dobivanja sastanaka s djelatnicima institucija bez upisa u registar. Ta se mjera dosad pokazala vrlo efikasnom, tvrde u Komisiji, nakon što je broj novih upisa porastao za četiri tisuće nakon uvođenja tog preduvjeta prije dvije godine (trenutačno više od 9800 subjekata). Prijedlogom se ‘ujedno pojašnjavaju područje djelovanja i obuhvaćena tijela, jačaju praćenje i učinkovita provedba kodeksa ponašanja za lobiste te će se izravnijim ulaznim zahtjevima i povećanom kontrolom kvalitete pojednostavniti i poboljšati kvaliteta podataka‘, stoji u priopćenju Komisije. Jednako tako, oni koji se ne budu pridržavali kodeksa ponašanja mogli bi biti ‘odsječeni‘ od kontakta s institucijama ili izbrisana iz registra. - Moramo biti otvoreniji prema javnosti, posebno kada je riječ o najvažnijim institucijama EU. Građani imaju pravo znati tko pokušava utjecati na zakonodavstvo Europske Unije. Predlažemo jednostavno pravilo: nema sastanaka s donositeljima odluka bez prethodnog upisa u registar. Javnost će putem registra vidjeti tko lobira, koga predstavljaju, s kim razgovaraju  i koliko troše - komentirao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Javne informacije

Osim uvjetovanja sastanaka upisom u registar europska je egzekutiva počela javno objavljivati i informacije o sastancima održanima između lobista i dužnosnika Komisije (povjerenici, članovi njihovih kabineta i glavni direktori), ali poduzela još neke korake u tom smjeru. To je stoga logičan sljedeći korak u ispunjavanju jednog od glavnih obećanja predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, koji je povećanje transparentnosti naveo u svojim političkim smjernicama.  U tom smislu, Registar transparentnosti ključan element kojim se u Komisiji nadaju vratiti nešto od izgubljenog povjerenja građana u način na koji se donose odluke u Europskoj uniji.

19. travanj 2024 22:21