Svijet
StoryEditor

Brazilska predsjednica odbacila sve kritike na račun prekomjerne potrošnje

11. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

- Često čujemo kako bi financijska sredstva upotrijebljena za svjetsko nogometno prvenstvo trebala biti usmjerena na zdravstvo i obrazovanje. Razumijem takva stajališta, ali se s njima ne slažem. To je lažna dilema. Od 2010., kada je započela gradnja stadiona, do 2013. godine, uložene su 762 milijarde dolara u obrazovanje i zdravstvo. Dakle, količina novca uložena u obrazovanje i zdravstvo je 212 puta veća od količine novčanih sredstava uloženih u stadione. – izjavila je u TV obraćanju brazilska predsjednica Dilma Rousseff te dodala da je Brazil spreman, na terenu i izvan njega, za Svjetsko nogometno prvenstvo koje počinje sutra.

Ovom izjavom odbila je kritike na račun prekomjerne potrošnje, budući da će nakon prvenstva, kako kaže, Brazilu ostati razvijena infrastruktura koja će biti od koristi svima.Isto tako, osvrnula se i na kritike da mnogi planovi vezani u z gradnju i projekte nisu realizirani ili da kasne.

U Brazilu je ove godine bilo mnoštvo prosvjeda protiv vlade i prekomjerne količine novca usmjerene u Svjetsko prvenstvo. Prosvjedi su, također, realna prijetnja otvaranju prvenstva u Sao Paulu. Čelnik organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva, Ricardo Trade, za BBC je izjavio da su vlasti pripremljene za sve opcije, iako bi prosvjed bio prava noćna mora.

Svjetsko nogometno prvenstvo počinje sutra utakmicom između Brazila i Hrvatske, a stadion na kojem će se biti otvaranje i dalje je u fazi pripreme. Sindikati prijete nastavljanjem prosvjeda u metrou u Sao Paulu ako vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Prosvjedi su trajali pet dana i izazvali neslućeni prometni kaos, a nastavak za vrijeme prvenstva onemogućio bi dolazak navijača i zaposlenika na stadione.

Predsjednica je odbacila mogućnost prosvjeda i rekla da ništa neće ometati prvenstvo te najavila tisuće policajaca i vojnika koji će pokušati osigurati nesmetano otvaranje.

22. travanj 2024 03:33