Svijet
StoryEditor

Bundesbank znatno povećao rezervacije za moguće gubitke

12. Ožujak 2013.

Kriza u eurozoni nije završila, reforme u Francuskoj su spore i njemačka središnja banka znatno je povećala rezervacije za pokriće eventualnih gubitaka koje bi mogle prouzročiti rizične mjere Europske središnje banke (ECB), poručio je u utorak guverner Jens Weidmann.

Predstavljajući bančine poslovne rezutate za 2012., koji svjedoče o oštrom skoku rezervacija za rizike, čelnik Bundesbanka pozvao je vlade zemalja eurozone da reformama rješavaju uzroke problema.

Weidmann, inače član ECB-ova Izvršnog odbora, protivi se ECB-ovu planiranom programu za kupnju obveznica, dogovorenom u prošlogodišnjem rujnu. Smatra da vlade moraju prionuti reformama kako bi izašle iz krize, a ne tražiti pomoć od ECB-a.

-Kriza još nije okončana unatoč nedavnom smirivanju situacije na financijskim tržištima -, kazao je Weidmann na tiskovnoj konferenciji.

Prisutne su zabrinutosti u vezi provedbe reformi u Italiji i na Cipru a u Francuskoj ona zapinje, ustvrdio je.

Bundesbanku brinu rizici koje ECB poduzima kako bi pomogla bankama u krizi, poput prihvaćanja manje kvalitetne imovine u zamjenu za gotovinu, čime se izlaže većim gubicima u slučaju problema s povratom.

Weidmann se također pribojava da sporazum ECB-a i Irske o posrnulom Anglo Irish Banku pokazuje da se središnja banka eurozone lako prepušta čeličnom stisku fiskalne politike, što u Bundesbanku žele izbjeći po svaku cijenu.

Irska je vlada postigla dogovor s ECB-om o zamjeni skupog dužničkog papira kojim je financiran spas posrnule banke za manje skupe obveznice.

Takvo izlaganje riziku zabrinjava Bundesbank, koja spada među najkonzervativnije središnje banke u svijetu. Stoga su u 2012. povećali iznos rezervacija za 6,7 milijardi eura, na 14,4 milijardi eura. Riječ je sredstvima koje je obvezna izdvojiti za pokriće potencijalnih gubitaka na sredstvima koje je dužna držati u sklopu europskog sustava središnjih banaka na čelu s ECB-om.

-Moramo voditi računa o tome da dodatno ne zamaglimo granicu između monetarne i fiskalne politike- izjavio je Weidmann za Reuters.

24. travanj 2024 12:32