Svijet
StoryEditor

Deutche Telekomu na meti španjolski Fon?

28. Siječanj 2013.

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom razmišlja o kupnji udjela u španjolskom operateru bežičnih lokalnih računalnih mreža Fonu kako bi se uspješnije nosio s povećanjem mobilnog podatkovnog prometa, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na upućene izvore.

Kako je ovog vikenda izvijestio WSJ, dvije kompanije potpisale su pismo namjere a veličina udjela i vrijednost transakcije nisu poznati.

Mobilni podatkovni promet brzo raste zbog sve raširenije upotrebe ‘pametnih‘ telefona i tablet računala i sve popularnijih usluga najma informatičke infrastrukture. Kupnja udjela u Fonu omogućit će klijentima DT-a da umjesto putem mreže za mobilnu telefoniju razmjenjuju podatke putem takozvane Wi-Fi tehnologije lokalnih bežičnih mreža. Time će se rasteretiti DT-ova mreža.

Fon nudi uslugu pristupa internetu preko pristupnih točaka bežičnim lokalnim računalnim mrežama a na svojim internetskim stranicama tvrde da je njihova Wi-Fi mreža najveća u svijetu, s više od sedam milijuna pristupnih točaka.

Kompanija planira stvoriti globalnu mrežu besplatnih pristupnih točaka Wi-Fi mreži tako što će od klijenata tražiti da dijele pristup vlastitoj lokalnoj mreži s ostalima u zamjenu za vlastitu mogućnost pristupa drugim lokalnim mrežama. Namjeravaju "u roku od nekoliko godina" proširiti mrežu na 50 milijuna pristupnih točaka širom svijeta.

Fonovi partneri uključuju Belgacom, BT, Comstar-UTS Russia, Oi Brazil, Netia Poland, SFR France, SoftBank Japan i ZON Portugal. Njegovi su dioničari, između ostalih, Atomico, British Telecom, the Coral Group, Google, Index Ventures, Sequoia Capital i Skype.

29. studeni 2022 14:37