Svijet
StoryEditor

Dogovor eurozone učinkovit ali skup

06. Srpanj 2012.

Prošlomjesečni sporazum čelnika eurozone o suzbijanju dužničke krize smanjit će kratkoročne rizike za regionalno gospodarstvo, ali po višoj cijeni za bogatije članice, procijenila je bonitetna agencija Moody‘s .

- Mjere sadržane u izjavi čelnika eurozone od prošlog petka smanjit će kratkoročne rizike povlačenja depozita i zatvaranja kreditnih tržišta, objavio je Moody‘s.

Čelnici Europske unije postigli su 29. lipnja dogovor kojim će se europskim kriznim fondovima, Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) i Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) omogućiti da pomažu posrnulim gospodarstvima.

Čelnici EU-a pokazali su da su voljni poduzeti potrebne korake kako bi se izbjegao "postupni raspad eurozone kroz bankrot ili izlaz" pojedinih zemalja, konstatiraju u agenciji.

Upozoravaju ipak da "pojačana fiskalna integracija nosi sa sobom visoku cijenu", budući da će se europske zemlje "koje zapravo podržavaju ostale" suočiti s pritiskom koji bi mogao oslabiti njihov bonitet.

- Osim toga, s obzirom na kontinuiranu reaktivnu prirodu političkih odluka Moody‘s smatra da bi normalizacija tržišta obveznica mogla potrajati nekoliko godina, poručuju iz agencije.

18. travanj 2024 23:29