Svijet
StoryEditor

Dvadeset bogataša u utorak na burzi izgubilo 11,3 milijardi dolara

07. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Dvadeset najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je u utorak na svjetskim burzama 11,3 milijardi dolara zbog pada tržišta nakon objave usporavanja gospodarskog rasta Eurozone, prenosi Bloomberg.

Bogatstvo Warrena Buffteta smanjilo se za 407,3 milijuna dolara, no nema razloga za brigu. U kasici-prasici ostalo je još gotovo 44 milijarde.

Razlog ovako velikog gubitka u utorak  leži u najvećem padu indeksa S&P 500 u godini dana, od čak 1,5 posto, nakon što su dionice američke burze i treći dan zabilježile pad.  Loše vijesti stigle su i Europe, Eurostat je priopćio kako je ekonomija Starog kontinenta u padu 0,3 posto, a platna bilanca središnje banke porasla je na rekordnih 3,02 bilijuna eura. 

Europski milijarderi Bernard Arnault i Amancio Ortega, vlasnici maloprodajnih lanaca izgubili su svaki oko 1,2 milijarde dolara. Arnault je sada ‘težak‘ 41,2 milijarde dolara nakon što su njegove dionice LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (MC) tresnule na pariškoj burzi čak 3,1 posto. Nijedan milijarder u Bloombergovom Indeksu jučer nije bio u plusu. 

Lakshami Mittal, predsjednik i izvršni direktor ArcelorMittal-a, najvećeg svjetskog proizvođača čelika izgubio je u utorak čak 4 posto svojeg bogatstva, oko 918 milijuna dolara. Sada 21. najbogatiji čovjek na svijetu, s 22,3 milijarda dolara. 

Sheldon  Adelson, predsjednik i izvršni direktor lanca casina Las Vegas Sands Corp također će pamtiti 5. ožujak jer mu je iz džepa ‘izbio‘ 765,5 milijuna dolara te je sada 14. na Bloombergovoj listi najbogatijih s 24,3 milijarde.

Bogatstvo brazilskog vlasnika naftne kompanije OGX Petroleo Eika Batista palo je na 29,2 milijardi dolara  nakon što je Bovespa Index burze Sao Paula pao 2,8 posto, najviše od listopada.    

Vlasnik 22,5 posto Oracle Grupe Larry Ellison izgubio je 385, 7 milijuna dolara kada su u utorak dionice potonule 1 posto a dionice tvrtke potonule su oko 1 posto, čime je Ellison postao šesti najbogatiji čovjek na svijetu, s bogatstvom od 37,9 milijardi.

Ako ste mislili da ste prošle godine izgubili bogatstvo na Zagrebačkoj burzi, pročitajte još jednom ove brojke.

19. travanj 2024 12:26