Svijet
StoryEditor

EU i Kanada potpisale trgovinski sporazum

18. Listopad 2013.

I dok se čeka nastavak pregovora o najvećem trgovinskom sporazumu u povijesti između SAD-a i Europske unije, danas je postignut dogovor o utješnoj nagradi, trgovinskom sporazumu s Kanadom.

Postizanjem političkog dogovora o ključnim točkama sporazuma između predsjednika Komisije Jose Manuela Barrosa i kanadskog premijera Stephena Harpera otklonjene su sve prepreke i omogućena tehnička dorada detalja koju će kada budu završeni morati potvrditi Vijeće i Parlament. Prema dogovorenom, s 12. najvažnijim trgovinskim partnerom EU i drugim najvažnijim Kanade, bit će uklonjeno 99 posto carinskih barijera, a kanadska strana se obvezala otvoriti procese javne nabave tvrtkama iz EU, kako na saveznoj, tako i na lokalnoj razini, kao i poboljšati zaštitu intelektualnih prava i geografskih porijekla proizvoda. Gledano kroz brojke, sporazum o trgovini razmjenu dvaju trgovinskih entiteta pojačat će za 26 posto, odnosno za 26 milijardi eura na ukupno oko 88 milijardi eura, dok će efekt na europski BDP biti oko 12 milijardi eura godišnje. 

‘Ovo je iznimno ambiciozan i dalekosežan trgovinski sporazum od velike važnosti za ekonomiju EU. Kanada je jedna od najnaprednijih ekonomija svijeta, a ovaj sporazum otvorit će nove, značajne prilike kompanijama iz EU i Kanada povećanjem pristupa tržištu za dobra i usluge i omogućavanjem novih prilika za investiranje. On će biti temelj stvaranju jačeg uporišta na sjevernoameričkom tržištu i biti katalizator rast i novih radnih mjesta u Europi‘, rekao je Barroso. 

Zanimljivo, ovo je prvi trgovinski sporazum koji je EU potpisala s nekom zemljom iz osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8), a velike nade polažu se u sporazum sa susjednim SAD-om, iako su pregovori tek počeli i vjerojatno će trajati minimalno dvije godine. Drugi krug pregovora trebao se održati u Bruxellesu nedavno, no odgođen je zbog blokade saveznih institucija u Americi.

20. travanj 2024 00:07