Svijet
StoryEditor

Europa je u neredu, SAD posustaje, Kina slabi

24. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Cijena sirove nafte pala je u petak na međunarodnim tržištima temeljem naznaka slabosti svjetskog gospodarstva koje su pritisnule prognoze o potražnji, a veći pad spriječila je zabrinutost za opskrbu.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 38 centi, na 114,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 95,69 dolara. Najveći je uteg za naftna tržišta bilo slabljenje gospodarstava širom svijeta.- Nije tajna da je globalno gospodarstvo u lošem stanju. Europa je u neredu, SAD posustaje, Kina također slabi, a smatrali su je motorom. Sve to ukazuje na slabu potražnju za sirovom naftom - rekao je Tony Nunan iz tokijske korporacije Mitsubishi.

Splasnula očekivanja snažnih monetarnih poticaja u SAD-u također su oneraspoložila tržišta nafte. Izrazitiji pad cijena koči ipak situacija u Iranu i borbe u Siriji, koji potpiruju zabrinutost za opskrbu. Iran će danas razgovarati s predstavnicima Ujedinjenih naroda o svojim nuklearnim istraživanjima. Iranski izvoz nafte pao je zbog zapadnih sankcija povezanih s iranskim nuklearnim programom, a diplomatski su izvori u četvrtak objavili da je Iran znatno proširio postrojenja za obogaćivanje urana u podzemnom bunkeru.

Trgovci pomno prate i dvije tropske oluje u Atlantskom oceanu, Izak i Joyce, koje bi mogle predstavljati rizik za američku proizvodnju nafte u Meksičkom zaljevu. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 113,56 dolara, što znači da je bila viša za 1,36 dolara u odnosu na prethodni dan.

16. travanj 2024 09:11