Svijet
StoryEditor

Europska komisija mogla bi uvesti vize za Balkan

15. Listopad 2012.

Europska komisija je u ponedjeljak upozorila nekoliko zemalja zapadnog Balkana na mogućnost ponovnog uvođenja viza zbog sve većeg broja zlouporaba kod podnošenja zahtjeva za azil.

Šest zemalja EU-a - Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Nizozemska - zatražilo je mogućnost ponovnog uvođenja obavezne vize za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, nezadovoljne zbog porasta broja neutemeljenih zahtjeva za azil koje podnose državljani tih zemalja kad se nađu na teritoriju zemalja članica EU.- Primili smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja članica u kojemu traže što brži dogovor o zaštitnoj odredbi koja bi omogućila ponovno uvođenje viza za slučajeve težih prekršaja - rekao je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie Malmstroem, povjerenice za unutarnje poslove. O tom će se zahtjevu raspravljati na idućoj sjednici ministara unutarnjih poslova EU-a 25. listopada u Luxembourgu, dodao je glasnogovornik. - Stanje zabrinjava - priznao je. - Velika većina zahtjeva za azil je neutemeljena i štetna jer preopterećuju službe zadužene za rješavanje zahtjeva u državama koje su se žalile - rekao je. Propisi o azilu zahtijevaju naime da se svih zahtjevi rješavaju pojedinačno, istaknuo je. Državljani pet spomenutih zemalja podnijeli su u Njemačkoj gotovo 5.000 zahtjeva za azil od početka 2012., podsjetio je. Mogućnost ulaska u EU bez vize ‘uključuje odgovornost vlasti i građana tih zemalja‘, upozorio je glasnogovornik Malmstroem.

- Važno je da vlasti u tim zemljama djeluju i donesu jake mjere jer ako se taj problem brzo ne riješi, postoji mogućnost da će morati snositi posljedice - naglasio je. - Nismo dobili konkretan zahtjev za ponovno uvođenje viza - rekao je Cercone, dok vlade i parlament EU-a upravo pregovaraju o zaštitnoj klauzuli.

- Ako se postigne dogovor o tome, zemlje će moći prijaviti problem i zatražiti primjenu te klauzule za ukidanje bezviznog režima. Komisija će proučiti taj zahtjev i ponuditi rješenje koje će države morati odobriti kvalificiranom većinom - rastumačio je Cercone.

20. travanj 2024 08:45