Svijet
StoryEditor

Facebook blokirao stranicu prosvjeda podrške uhićenom ruskom blogeru Navalnyju

24. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Facebook administracija blokirala je stranicu koja je kritizirala Vladimira Putina i pozivala na prosvjed koji će se održati u Moskvi 15. siječnju 2015. godine.

Facebook stranica je kreirana kako bi se organizirao prosvjed podrške Alexeiju Navalnyju, blogeru i aktivistu koji je javno kritizirao Putinov režim, a kojem je predložena zatvorska kazna od deset godina. Više od 12 tisuća ljudi potvrdilo je dolazak na prosvjed prije nego je stranica ugašena.

Navodne optužbe tvrde da je Navalny, zajedno sa svojim bratom, pronevjerio 500 tisuća dolara. Dan protesta ujedno je i dan kada bi Navalnyju trebala biti izrečena presuda. Iz Facebooka su odbili komentirati ovakav potez.

Ruska vlada je proteklih godina postrožila kontrolu interneta. Navodno je Ruska agencija za regulaciju sadržaja na internetu naredila Facebooku da makne dotičnu stranicu, budući da poziva na ‘ilegalno okupljanje građanstva‘. Ovakav potez dolazi usred velikih ekonomskih nemira u Rusiji.

Facebook u Rusiji nije toliko popularan koliko društvena mreža VK, koja je od prošle godine pod kontrolom Kremlja. I Facebook i Twitter pristaju na vladine zahtjeve za uklanjanjem pojedinih sadržaja, a takve poteze redovito javno objavljuju. U prvih šest mjeseci ove godine Facebook je na zahtjev ruske vlade uklonio 29 različitih sadržaja. Od siječnja na snagu stupa zakon prema kojem internetske kompanije podatke o ruskim državljanima moraju pohranjivati na serverima unutar granica Rusije, što potencijalno olakšava kontrolu vlade nad podacima.

25. travanj 2024 15:58