Svijet
StoryEditor

Francuska u svoju industriju ulaže 3,5 milijardi eura

16. Rujan 2013.

Francuski predsjednik Francois Hollande nada se da će ulijevanje 3,5 milijardi eura u 34 ključna industrijska sektora potaknuti otvaranje 470 tisuća novih radnih mjesta a traži i europsku pomoć, pišu danas europski mediji.

Francuska je do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća u sklopu industrijske politike vrlo aktivno poticala ulaganja da bi potom posustala, što je rezultiralo gubitkom 750 tisuća radnih mjesta u industriji u proteklih 10 godina, piše francuski odjel europskog informativnog portala EurActiv.fr.

Stoga su predsjednik Hollande i njegov ministar za obnovu industrije Arnaud Monebourg krajem prošlog tjedna najavili novu ulagačku strategiju za 34 industrijska sektora.

Time aktualni francuski predsjednik slijedi primjer Charlesa De Gaullea koji je sredinom 20. stoljeća udario temelje francuske industrijske politike.

Planirani iznos poticaja za industriju u idućoj godini od 3,5 milijardi eura možda iznenađuje, s obzirom na najavljeno smanjenje proračuna, ali je zapravo sastavni dio dugoročnog projekta koji predsjednik Hollande smatra ključnom "ofenzivnom" strategijom za suzbijanje nezaposlenosti i poboljšanje francuskog imidža.

"U proteklih 10 godina urušavanje industrije uništilo je 750 tisuća novih radnih mjesta. Ovim planom želimo otvoriti 450 tisuća novih", naglasio je ministar Montebourg.

Nova politika ne donosi ništa šokantno, "Njemačka, Velika Britania i sve velike gsopodarske sile u nastajanju razvijaju svoju industrijsku strategiju", naglasio je predsjednik Hollande u obrani nove politike.

Investicijski prioriteti usmjereni su ponajprije na forsiranje jakih strana francuske industrije. Tako će malim i ekonomičnim francuskim automobilima ići na ruku princip poticanja ‘okolišno korektne‘ potrošnje goriva, kroz referentni standard potrošnje manji od dvije litre na kilometara.

Francuski je predsjednik među ostalim strateškim prioritetima izdvojio i novu tehnologiju i ‘ekonomiju svakodnevnog života‘, koje također povezuju važne grane francuske industrije, poput prehrambene, biotehnološke i digitalne.

Hollande je također naglasio da je važno "zaštititi naš digitalni suverenitet" budući da se danas tri četvrtine računala proizvodi u Sjevernoj Americi. Predsjednik je naglasio i da Francuska zaostaje za Njemačkom na području industrijske robotike – francuske tvornice tako raspolažu s 35 tisuća robota, njemačke sa 150 tisuća.

"Kvaliteta nije samo njemačka, tehnologija samo japanska, inovacija samo američka a konkurentnost kineska. Treća industrijska revolucija neće mimoići ni Francusku", objavio je Hollande.

Zatražio je ipak europsku pomoć, upozorivši da valja preispitati europske smjernice o državnoj pomoći i promovirati politiku jačanja konkurentnosti koja će olakšati suradnju kompanija i utrti put europskim šampionima.

24. travanj 2024 09:13