Svijet
StoryEditor

G20 mora odlučiti o obuzdavanju cijena žitarica

18. Rujan 2012.

Francuska je sredinom listopada sazvala hitan sastanak skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kako bi raspravili o obuzdavanju snažnih oscilacija cijena žitarica na tržištima, objavio je ured francuskog predsjednika.

Francuska trenutno predsjeda odborom za žitarice koji su prošle godine osnovala vodeća gospodarstva u sklopu G20. Proteklih je dana Pariz iznio nekoliko prijedloga za obuzdavanje snažnih oscilacija cijena hrane, uključujući formiranje strateških zaliha.i obustavu odluke o pojačanoj primjeni biogoriva za čiju se proizvodnju kao sirovina koriste prehrambene kulture.

U službenom priopćenju ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea navodi se da se saziva sastanak foruma za hitne mjere u sklopu odbora G20 za poljoprivredu AMIS-a za 16. listopada, Svjetski dan hrane u kalendaru Ujedinjenih naroda.

Priopćenje je objavljeno nakon razgovora francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i izvršnog direktora Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO Josea Graziana da Silve.

"Predložili su da se forum za hitne mjere G20 sredinom listopada, na Svjetski dan hrane, sastane u Rimu na razini ministara poljoprivrede", navodi se u priopćenju.

Forum će se sastati nakon već zakazanog sastanka AMIS-a u prvoj polovini idućeg mjeseca, na kojem će dužnosnici zemalja G20 raspravljati o mjerama za obuzdavanje neravnoteže između ponude i potražnje na tržištima poljoprivrednih proizvoda, ističe se u priopćenju.

Cijene kukuruza i soje dosegnule su rekordne razine zbog najgore suše u SAD-u u više od 50 godina a nasušno potrebne padaline bile su oskudne i u Rusiji i ostalim zemljama-izvoznicama u regiji Crnog mora. Stoga se počelo strahovati od nove svjetske krize hrane, nalik onoj iz 2008.

G20 nije odredio jasan okvir nadležnosti za odbor za poljoprivredu koji je zamišljen u prvom redu kao koordinacijsko tijelo i trebao bi sprečavati uvođenje ad hoc mjera poput zabrane izvoza. Francuska predsjeda AMIS-om do početka listopada kada će rotirajuću predsjedateljsku dužnost preuzeti Sjedinjene Države.Čelnik UN-ove agencije za hranu podupro je francusku inicijativu za uspostavu strateških zaliha poljoprivrednih proizvoda.

"FAO u potpunosti podupire tu incijativu", kazao je da Silva novinarima nakon sastanka s francuskim predsjednikom, upozoravajući da zemlje ne mogu same rješavati problem sigurne opskrbe hranom već moraju surađivati.

"Znamo iz dosadašnjeg iskustva da pojedinačne zemlje ne mogu jamčiti sigurnu opskrbu hranom. Moramo se pobrinuti da svi imaju zajamčenu opskrbu hranom i upravo je to svrha strateških zaliha", naglasio je. Australija je kao veliki izvoznik pšenice već otklonila inicijativu za formiranje strateških zaliha, osim u humanitarne svrhe. Čelnik FAO-a drži također da će aktualne visoke cijene potaknuti proizvođače da povećaju proizvodnju, stišavajući bojazni od nove krize hrane.

"Očekujemo jako dobru žetvu na početku iduće godine", kazao je da Silva, dodajući da će izgledi poboljšane opskrbe pružiti dobru priliku za uspostavu strateških rezervi.

25. travanj 2024 06:28