Svijet
StoryEditor

Globalni sporazum o uklanjanju carinskih barijera mogao bi donijeti 1000 milijardi dolara godišnje

22. Veljača 2017.

Danas je stupio na snagu međunarodni sporazum o uklanjanju carinskih barijera koji bi mogao povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara godišnje, izvijestili su iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sporazum o olakšavanju trgovine obvezuje zemlje na uklanjanje propisa kojima se koči trgovina.

"Ovo je najveća reforma globalne trgovine u cijeloj generaciji", kazao je čelnik WTO-a Roberto Azevedo.

Riječ je o prvom sporazumu pri WTO-u koji stupa na snagu u 21-godišnjoj povijesti te međunarodne trgovinske organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Bude li u cijelosti proveden, njegova bi vrijednost do 2030. godine trebala dosegnuti 0,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), poručio je Azevedo.

>>>WTO: smanjenje birokracije povećat će godišnji globalni izvoz do 3.600 milijardi dolara

Trgovinski troškovi smanjit će se pak za 14,3 posto, izračunali su ekonomisti pri WTO-u.

Zemlje članice WTO-a moraju prema tom sporazumu smanjiti dokumentaciju potrebnu za prekograničnu trgovinu. Ujedno su obvezne povećati transparentnost trgovinske legislative i izgraditi odgovarajuću infrastrukturu i carinsku upravu kako bi se zajamčio nesmetan protok roba.

Time bi se uvoznicima i potrošačima priskrbile godišnje uštede od šest milijuna dolara, izračunali su u specijaliziranoj agenciji Ujedinjenih naroda (UN).

Sporazum je stupio na snagu nakon što su Ruanda, Oman, Čad i Jordan službeno poduprli sporazum, čime je broj participirajućih zemalja premašio potrebnih 110.

24. travanj 2024 02:54