Svijet
StoryEditor

Hoće li cijena nafte na svjetskom tržištu uskoro pasti?

29. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

U Beču će se 5. lipnja održati još jedan redoviti sastanak predstavnika zemalja OPEC-a, koje zajedno proizvode više od 40% svjetske nafte. Sastanak će gotovo sigurno biti u fokusu investitora na financijskim tržištima zbog velikih oscilacija cijena nafte u posljednjih godinu dana.

Nakon velikog pada sa 107,00 na 44,00 dolara po barelu u drugoj polovici 2014. godine, cijena WTI nafte je u posljednja dva mjeseca naglo porasla 30% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 58,49$ po barelu.

Neke članice OPEC-a kao što su Iran, Nigerija i Venezuela otvoreno zagovaraju smanjenje proizvodnje s ciljem podizanja cijene, no najutjecajnija članica - Saudijska Arabija, oštro se protivi tome zbog vlastitog interesa - zadržavanja visokog udjela u ukupnoj globalnoj proizvodnji. Na posljednjem sastanku prevladao je saudijski utjecaj i OPEC nije smanjivao proizvodnju što je dovelo do nastavka pada cijene.

Rusi bi također htjeli višu cijenu nafte, jer se više od pola ruskog proračuna temelji na prihodima od nafte i plina, pa im nikako ne odgovora cijena nafte upola niža od cijene prije godinu dana. Ruski ministar za energetiku se zadnjih nekoliko mjeseci sastao s predstavnicima gotovo svih zemalja članica OPEC-a u nadi da će uspjeti s njima dogovoriti zajedničke mjere koje će rezultirati višom cijenom nafte.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da zadržavanje iste razine proizvodnje od strane OPEC-a vjerojatniji ishod od smanjivanja proizvodnje. Saudijska Arabija je u više navrata jasno objavila da je protiv smanjivanja proizvodnje, a Kuvajt, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati će ih vjerojatno ponovno podržati. Ostale članice neće moći skupiti dovoljnu podršku za smanjivanje proizvodnje. Osim toga, cijena zadnjih mjeseci pokazuje trend rasta, te bi bilo nelogično sada provoditi mjere za podizanje cijene kada to nije napravljeno na zadnjem sastanku kada je cijena naglo padala.

Ukoliko se obistini navedeni scenarij, cijena nafte bi mogla u idućim tjednima privremeno pasti na približno 50,00$. No, pri cijeni od 50,00$ mnogim kompanijama se ne isplati vaditi naftu pa zatvaraju bušotine. Dokaz za to je zatvaranje čak polovine bušotina u SAD-u od početka godine. Ukoliko se cijena nafte duže zadrži na tako niskoj razini, zatvaranje bušotina će se nastaviti što će prije ili kasnije dovesti do nedovoljne ponude nafte na tržištu i rasta cijene. U roku od godinu do dvije, lako je moguće da će cijena nafte dosegnuti 70,00-75,00$ po barelu.

19. travanj 2024 17:45