Svijet
StoryEditor

Hoće li H&M morati ranije u proljetnu rasprodaju?

15. Travanj 2013.

Švedski modni maloprodajni lanac Hennes & Mauritz objavio je u ponedjeljak da mu se prodaja u ožujku smanjila šesti mjesec zaredom, zbog duge zime koja se nadovezala na prigušenu potrošnju u Europi u uvjetima recesije.

Prodaja u trgovinama otvorenim godinu dana i dulje pala je 12 posto iskazano u lokalnim valutama u odnosu na isto razdoblje lani kada su temperature bile neuobičajeno visoke. Ukupna je prodaja smanjena četiri posto. U prošlogodišnjem ožujku ukupna je prodaja porasla čak 26 posto dok je ona koja obuhvaća samo trgovine otvorene godinu dana i dulje poskočila 16 posto.

U H&M-u objašnjavaju da je pad prodaje u prošlom mjesecu rezultat dugog razdoblja niskih temperatura i snijega, posebice u Europi i Sjevernoj Americi, koje je odgoilo početak sezone za proljetne kolekcije. - Neuobičajeno niske temperature nastavile su se i u travnju, prije svega u Europi - naveo je H&M u priopćenju.

- Suzio se vremenski okvir u kojem možete prodavati proljetnu odjeću i to bi moglo rezultirati određenim popustima - tumači analitičar Sydbanka Soren Hansen. - Mogli bi možda prodati više odjeće u travnju ali nisam siguran da će uspjeti nadoknaditi gubitak u ožujku - dodao je.

20. travanj 2024 02:31