Svijet
StoryEditor

Inflacija u Britaniji mogla bi skočiti na 4 posto do kraja 2017.

02. Studeni 2016.

Inflacija u Velikoj Britaniji mogla bi u drugoj polovini 2017. godine, ponajviše zbog slabljenja funte, dosegnuti 4 posto, znatno više u odnosu na sadašnjih 1 posto, što bi smanjilo raspoloživi dohodak stanovništva, procjenjuje Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).

Rast potrošačkih cijena "rapidno će se ubrzati" tijekom 2017. jer će se utjecaj pada tečaja funte preliti na potrošače, navodi u novim procjenama NIESR, koji je u kolovozu prognozirao da će inflacija dosegnuti 3 posto.

Gospodarstvo je, poručuje NIESR, također suočeno sa "značajnim rizicima", koji bi mogli naštetiti rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, dosegnula je u rujnu u Britaniji 1 posto, nakon 0,6 posto u kolovozu, što je njezina najviša razina u gotovo dvije godine. Pritom su osjetno porasle cijene odjeće i obuće, benzina i hotelskog smještaja, pokazali su posljednji podaci britanskog ureda za statistiku ONS-a.

Tečaj funte pao je prema američkom dolaru oko 15 posto, na 1,22 dolara, od kada su se Britanci na referendumu izjasnili za izlazak iz Europske unije, a funta je znatno oslabila i prema euru, na 1,11 eura. NIESR procjenjuje da će se tečaj funte i iduće godine kretati na tim razinama.

Pad tečaja funte "prelit će se na potrošačke cijene idućih mjeseci i tromjesečja. I dok očekujemo da će to biti privremeni fenomen, ipak će to pritisnuti kupovnu moć potrošača u idućih nekoliko godina", kaže Simon Kirby, direktor makroekonomskih procjena u NIESR-u.

NIESR procjenjuje da će realni prihod po glavi stanovnika u Britaniji u 2017. pasti za 0,5 posto, ponajviše zbog toga što će inflacija ‘zagristi‘ u plaće. Upozorava i na to da se u idućem razdoblju očekuje rast cijena nafte, što bi također trebalo poticati inflaciju.

Inflacija od 4 posto u Britaniji nije zabilježena još od 2011. godine, a posljednjih je godina, ponajviše zbog pada cijena nafte, bila znatno niža.

25. travanj 2024 22:55