Svijet
StoryEditor

Katar bi mogao izgubiti nogometno prvenstvo 2022. godine

04. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Činjenica da je Katar domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine po mnogočemu je kontroverzna. Počevši od toga da će se prvenstvo zbog vrućina igrati zimi, što se dosad nikada nije dogodilo, do skandala koji je zahvatio najzvučnija imena svjetskog nogometa.

Riječ je o dokumentima koji navodno dokazuju da je bivši podpredsjednik FIFA-e, Jack Warner, primio velike količine novca od jedne katarske tvrtke te da je njegovoj obitelji plaćeno dva milijuna dolara da bi Katar 2022. postao domaćin.Istraga o korupcijskom skandalu zahvatit će sve aktere uključene u glasanje za domaćina prvenstva 2018. i 2022. godine, što podrazumijeva i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Čak je Australski nogometni savez (FFA) pokazao interes za preuzimanje domaćinstva ukoliko Katar bude upitan. Izvršni direktor FFA-a, David Gallop, izjavio je: - Iznesene su ozbiljne optužbe za korupciju protiv Katara. Zbog toga razmišljamo o kandidaturi za domaćina SP 2022. godine. -

Udar na reputaciju

Postoji šansa da će Katar izgubiti titulu domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. ili barem morati proći kroz ponovno glasovanje.

Čini se kao golem gubitak i udar na državnu ekonomiju, ali, zapravo, Katar nije toliko zabrinut zbog toga. Najveća šteta je udarac na reputaciju, a ekonomija, odnosno izgubljen novac, manji je problem za tu malu državu koja je, gledajući BDP, najbogatija na svijetu.

Novac koji je Katar odlučio utrošiti na razvoj infrastrukture je golem i sigurno je da će gubitak titule domaćina imati utjecaja na građevinske tvrtke, banke i ekonomiju generalno.Za početak, kada pričamo o stadionima, u startu pričamo o iznosu između 4 i 5 milijardi dolara, a to je samo početak. Katar planira izgradnju dodatnih 90 tisuća hotelskih soba koje su potrebne da bi bilo moguće primiti 400 tisuća obožavatelja nogometa iz cijelog svijeta, što, između stalog, podrazumijeva i investicije u lokalnu i državnu prometnu infrastrukturu, za što se troškovi broje u milijardama dolara.

Novac nije problem

Ako nogometni planovi podbace, možda će odustati od gradnje stadiona, ali od izgradnje prometne infrastrukture neće.Ono što je Svjetsko prvenstvo nametnulo u cijeloj toj priči jest rok, odnosno pritisak da svi planovi budu završeni u određenom vremenskom periodu.

Što se gubitaka tiče, osim osnovnih priprema, Katar još nije počeo raditi na stadionima. Potpisivanje ugovora s građevinskim tvrtkama počet će tek sljedeće godine. Možda zbog tih razloga ili činjenice da zapravo rijetko tko misli da će Katar stvarno izgubiti pravo domaćinstva, stanje na burzama nije alarmantno kako se očekivalo, bilježi se pad od tek jedan posto otkad su krenule špekulacije.

Poanta, dakle, nije vezana uz ekonomiju ili gubitke. Upitna je reputacija, profil države i brend koji predstavlja. Gubitak Svjetskog nogometnog prvenstva zbog korupcije predstavljat će ogromnu sramotu za Katar i trebat će im godine da poprave reputaciju. Ali novac zasigurno nije problem.

16. travanj 2024 20:30