Svijet
StoryEditor

Kina i SAD pristale na ograničenja emisije ugljikovog dioksida

12. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Kina i SAD danas su pristale na nova ograničenja emisije ugljikovog dioksida, koja bi s provedbom trebala započeti od 2025. godine.

Ipak, čini se da je obećanje dvaju najvećih svjetskih zagađivača prije svega politička odluka. Kineski je predsjednik Xi Jinping pristao na datume, kao i na povećanje udjela energije koja nije bazirana na ugljenu na 20 posto ukupnog energetskog tržišta te zemlje. Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će SAD do 2025. godine smanjiti emisiju za jednu četvrtinu.

Međutim, SAD su već jednom obećale smanjiti emisiju za 17 posto do 2020. godine. Nije niti najjasnije kako će novi prijedlog proći u Kongresu u kojem dominiraju republikanci. Republikanac i vođa senatske većine Mitch McConnell plan smanjenja emisije nazvao je ‘ideološkim ratom protiv ugljena‘ te dodao kako će njegovi prioriteti u novom Kongresu biti ‘ublažavanje tereta ekoloških regulacija‘.

S obzirom da Kina i dalje nije predstavila nikakav realističan plan smanjenja emisije, Obama bi se mogao naći pod još većim pritiskom.

- Sporazum bi trebao motivirati i druge zemlje, ali datum na koji je Kina pristala nije u potpunosti obvezujuć. – izjavio je Li Junfeng, kineski državni savjetnik za ekologiju, koji se povezuje s kineskom državnom agencijom za planiranje.

Američki dužnosnici izjavili su kako sporazum, rezultat mjeseci dijaloga između dvaju zemalja, predstavlja poticaj drugim zemljama da se obvežu na slične propise.

- Ako su dvije zemlje koje imaju najviše utjecaja na klimu uspjele iz potpuno različitih perspektiva doći do zajedničkog rješenja, onda je jasno da je promjena moguća. – izjavio je Timothy E. Wirth.

- Ciljevi na koje se Kina obvezala trebali bi biti minimum, a ne maksimum. – izjavio je član Greenpeaceovog ogranka u Pekingu, Li Shuo.

Kina se obvezala i da će povećati udio energije koja nije bazirana na ugljenu na 20 posto do 2030. godine. Prošle godine je manje od deset posto energije proizvedeno na taj način. Međutim, Kina je već najavila povećanje na 15 posto do kraja 2020. godine, što znači da ostaje 10 godina za povećanje postotka obnovljivih izvora energije za pet posto. Obećane brojke su, čini se, ipak trebale biti veće.

19. travanj 2024 13:10