Svijet
StoryEditor

Kineska Komunistička partija objavila sastav novog politbiroa

15. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Kineska Komunistička partija objavila je sastav novog sedmeročlanog politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, na čijem će čelu, kako je i najavljeno, biti Xi Jinping (59).

Ovom odlukom KP-a Kine, objavljenom dan nakon završetka njezina 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hu Jintaa.Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina. Hu će formalno ostati predsjednik dražave do ožujka sljedeće godine kada će ga i na toj dužnosti zamijeniti Xi.

Osim Xija u novom će politbirou biti i njegov zamjenik Li Keqiang (57), visoko obrazovani stranački aparatčik koji će zamijeniti premijera Wen Jiabaa, ekonomist Zhang Dejiang (66), konzervativac koji će vjerojatno biti imenovan na čelo parlamenta, vojni inženjer i bivši tajnik KP-a Kine u Šangaju Yu Zhengsheng (67), dosadašnji ministar informiranja i bivši novinar Liu Yunshan (65), potpredsjednik vlade zadužen za financije i bivši pekinški gradonačelnik Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66), prvi čovjek velike luke Tianjina.

Xi će se u svom prvom petogodišnjem mandatu na čelu partije voditi drugo svjetsko gospodarstvo i morati rješavati probleme od korupcije do ekonomske nesigurnosti.

Zagovornici reforma pokušat će izvršiti pritisak na Xija da sreže privilegije državnim tvrtkama, popravi fiskalni sustav i iznad svega smanji ovlasti države za koji reformatori misle da prijeti gušenju razvoja i rastu javnog nezadovoljstva, koje buja zbog raširene korupcije i uništavanja okoliša. Zbog toga bi moglo doći i do opreznih pomaka prema demokraciji, ali samo onoj unutarstranačkoj, dok će prema van jednostranačka vladavina biti brižno održavana.

26. studeni 2022 20:45