Svijet
StoryEditor

Miškovića čeka financijska istraga o privatizaciji cestovnih poduzeća

13. Prosinac 2012.

Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani kriminal potvrdilo je u srijedu da će protiv srbijanskog tajkuka Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i skupine koja je zajedno s njima uhićena tijekom jutra u Beogradu i Nišu, uz kazneni postupak pokrenuti i financijsku istragu zbog malverzacija u privatizacijama cestovnih poduzeća.

Srbijanska kriminalistička policija uhitila je u srijedu ujutro jednog od najbogatijih Srba i vlasnika ‘Delta holdinga‘ Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i još osam osoba koje se dovode u svezu s nezakonitim poslovima poslovima u privatizaciji poduzeća za ceste, a određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati i započela su saslušanja.

- Pokušat ćemo provesti ozbiljnu financijsku istragu i utvrditi, prije svega, posjeduje li itko od osumnjičenih imovinu proisteklu iz kaznenog djela - rekao je u Beogradu državni odvjetnik za organizirani zločin Miljko Radisavljević srbijanskim medijima. On je je istaknuo kako je Uprava kriminalističke policije u relativno kratkom roku prikupila obilje dokumenata i materijala, koji će državnom odvjetništvu pomoći u daljnjem vođenju kaznenog postupka.

- Nadam se da ćemo moći dokazati osnovnu tezu da se iza posla s (privatizacijom) cestovnih poduzeća krije brutalno izvlačenje novca i kapitala i stjecanje nezakonite imovinske koristi osoba koje su uključene u postupak privatizacije i rad u tim poduzećuma - rekao je srbijanski državni odvjetnik za organizirani kriminal Miljko Radosavljević.

Akcija uhićenja jednog od vodećih poduzetnika u Srbiji, kako tvrde pojedini beogradski mediji, protekla je uz incident jer je Miroslav Mišković, navodno, zaprijetio vicepremijeru Srbije Aleksandru Vučiću da ‘neće dočekati večerašnju emisiju‘ na Radio-televiziji Srbije. Ranije je najavljeno da će Vučić biti gost televizijske emisije u 21 sat, a prema tvrdnjama policijskih izvora, Vučiću je nakon toga pojačano osobno osiguranje.

Odvjetnički ured koji zastupa Miškovićev "Delta holding" reagirao je tvrdnjom da je riječ o medijskoj manipulaciji.

- Istina je da je Miroslav (Mišković) rekao da ‘Aleksandar (Vučić) ne može večeras doći na RTS, ako me prethodno ne uhiti’ - priopćio je odvjetnički tim ‘Delta holdinga‘. Miroslav i Marko Mišković proteklih su dana saslušavani na policji u svojstvu građana, a policija je u subotu spriječila Marka Miškovića da privatnim zrakoplovom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela putovnicu. Miroslava Miškovića policija je posljednji put saslušala u ponedjeljak.

Miroslav Mišković vlasnik je poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji. Početkom 2011. godine Mišković je belgijskoj tvrtki Delhaize prodao trgovački lanac Delta Maxi za 932,5 milijuna eura.

Mišković je nedavno dospio u središte pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenoga potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju poduzeća vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića.

Mišković je svoj poslovni imperiji i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića.

18. travanj 2024 16:07