Svijet
StoryEditor

Nobel za ekonomiju trojici Amerikanaca za model prognoza cijena imovine

14. Listopad 2013.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je američkim znanstvenicima Eugeneu Fami, Larsu Peteru Hansenu i Robertu Shilleru za istraživanje koje je poboljšalo kvalitetu dugoročnih prognoza cijena imovine, objavio je danas Odbor za dodjelu Nobelove nagrade u Stockholmu.

 - Nemoguće je predvidjeti kakva će biti cijena dionica i obveznica za nekoliko dana ili tjedana ali moguće je predvidjeti njezin širi trend u duljem vremenskom razdoblju, primjerice u iduće tri do pet godina, utvrdili su i analizom potkrijepili ovogodišnji laureati - naglasio je Odbor Kraljevske akademije prilikom dodjele nagrade.

Novčani fond nagrade iznosi osam milijuna kruna (1,25 milijuna dolara).

Ponašanje cijena imovine ključno je za donošenje odluka o štednji, kupnji kuće i ekonomskoj politici država, podsjećaju članovi akademije.

- Greške pri određivanju cijena imovine mogu pridonijeti izbijanju financijskih kriza a nedavna globalna recesija pokazuje da takve krize mogu naškoditi cijelom gospodarstvu - dodaje se u priopćenju povodom dodjele nagrade.

Nobelova nagrada na ekonomiju dodjeluje se od 1968. godine i nije bila dio izvorne skupine nagrada koju je oporučno ustanovio Alfred Nobel 1895. godine a obuhvaćala je područja mirotvornog djelovanja, fizike, kemije, medicine i književnosti.

20. travanj 2024 05:42