Svijet
StoryEditor

Pad potrošnje u najvećim gospodarstvima Eurozone

31. Srpanj 2013.

Promet od trgovine na malo u Njemačkoj u lipnju je smanjen za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad u ovoj godini, pokazali su danas podaci njemačkog statističkog ureda, a o padu osobne potrošnje izvijestili su i francuski i španjolski statistički ured.

Na godišnjoj razini, promet od trgovine na malo pao je za 2,8 posto. Riječ je također o najvećem padu u 2013. godini, a posljedica je pada potrošnje na hranu, pića i duhan za tri posto, objavio je statistički ured.

Osobna potrošnja, glavna uzdanica u prvom tromjesečju, pomogla je najvećem gospodarstvu eurozone da izbjegne recesiju, doprinijevši s 0,4 postotna boda bruto domaćem proizvodu, u okolnostima slabijih ulaganja i vanjske trgovine. Povjerenje potrošača, prema podacima GfK za kolovoz, ostalo je ipak vrlo snažno, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih gotovo šest mjeseci.Odvojeno, francuski statistički ured objavio je da je potrošnja u lipnju smanjena i u tom drugom najvećem gospodarstvu eurozone, i to za 0,8 posto na mjesečnoj razini. Pad potrošnje proizlazi ponajprije iz smanjene potrošnje energije budući se nakon hladnog svibnja vrijeme osjetno poboljšalo.

Podaci INSEE-a za drugo tromjesečje pokazali su, pak, rast osobne potrošnje u Francuskoj od 0,3 posto, koji uglavnom proizlazi iz veće potrošnje energenata.

"Takvi podaci novi su u nizu dokaza koji upućuje da se francusko gospodarstvo možda izvuklo iz recesije tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja. I dalje, međutim, očekujemo da će osobna potrošnja ostati pod pritiscima u drugoj polovini godine, i to ponajprije zbog nastavljene vrlo teške situacije na tržištu rada", kazao je Diego Iscaro, iz tvrtke IHS Global Insight.

Situacija međutim ostaje vrlo teška po pitanju osobne potrošnje u Španjolskoj, četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone. U lipnju je smanjena 36 mjesec zaredom, i to za 5,1 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je usporedbe radi, u svibnju pala za 4,6 posto.

"Nije tajna da domaća potražnja ostaje vrlo slaba budući da potrošnju snažno pogađa visoka nezaposlenost i stroge mjere štednje", kazao je analitičar u Deutsche banci Gilles Moec.Španjolska je u recesiji od kraja 2011., no novi podaci o BDP-u pokazali su pad od svega 0,1 posto u drugom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca, potaknuvši tamošnju vladu da objavi kako je kriza završila. Nezaposlenost u toj zemlji premašuje 26 posto i među najvišima je u EU.

19. travanj 2024 10:28