Svijet
StoryEditor

Pogledajte s koje četiri mjere Vučić želi promijeniti srbijansko gospodarstvo

08. Svibanj 2014.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da bi njegova vlada već u ponedjeljak mogla usvojiti četiri paketa mjera čiji je cilj osnažiti gospodarstvo, povećati broj zaposlenih, potaknuti ulaganja u Srbiju i osigurati razvoj građevinske industrije kako bi se osigurali jeftiniji stanovi.

Obrazlažući, u intervjuu časopisu "Nedeljnik", četiri paketa mjera, srbijanski premijer je najavio kako će novi zakoni koji ulaze parlamentarnu proceduru poboljšati ozračje za nova ulaganja i nove gospodarske projekte.

Prva mjera bit će subvencionirani krediti za privatni sektor, čiji je cilj da država, posredstvom banaka, djelomice pomogne gospodarstvu i smanji potrošnju, najavio je Vučić. Banke će privatnom sektoru dati 1,2 milijarde eura subvencioniranih kredita po najpovoljnijim mogućim kamatama, a da bi to nadomjestila bankama, država će ih potaknuti sa 60 milijuna eura, rekao je Vučić istaknuvši da će to "biti izvanredna injekcija" poglavito za likvidnost gospodarstva.

Cilj drugog paketa mjera je omogućiti izvlačenje ‘sive ekonomije‘ i osigurati značajno veće zapošljavanje ljudi, prije svega onih koji su do sada radili na tzv. ugovore o djelu, posredstvom studentskih i omladinskih zadruga, ili pak rade na crno i bez prijave, što državi uskraćuje doprinose. Riječ je o modelu koji podrazumijeva da svako poduzeće s tri ili četiri zaposlena, za svakog sljedećeg kojeg zaposli plaća samo 30 posto obveza državi, dok će država nadomjestiti ostalih 70 posto kako bi imali socijalno i mirovinsko osiguranje. Praktički to znači da bi na 10 zaposlenih radnika odnos bio 7:3 jer bi država plaća za sedam, a poduzetnici za tri zaposlenika.

"Te mjere su za nas fiskalno neutralne i pozitivne, a očekujemo da na takav način riješimo zaposlenje desetak tisuća ljudi", objasnio je Vučić istaknuvši da je cilj da država u legalne tokove uvodi sve tvrtke koje su bile u tzv. sivoj zoni i najavivši da će ti poticaji države trajati tri godine.

Srbijanski premijer najavio je i da će idućeg tjedna vlada poslati u parlament set zakona o privatizaciji i stečaju te da će u iduća dva tjedna biti pripremljen i kompletan prijedlog novog zakona o radu, koji je već značajno usuglašen sa sindikatima. Namjera vlade je kreirati najbolji investicijski i poticajni paket u ovom dijelu Europe, ističe Vučić te najavljuje nastojanja da se u "autoindustriji, poljoprivredi i drvnoprerađivačkoj industriji uzme sve najbolje, a ne da kompanije koje su htjele investirati u Srbiju odlaze u Makedoniju".

U ovom trenutku Srbija ima najveću pokrivenost uvoza izvozom u povijesti suvremene Srbije i ona je negdje na 73 posto, a želimo da to bude i više od 80 posto, rekao je Vučić u intervjuu za "Nedeljnik".

Srbijanski premijer najavio je i paket poticajnih mjera u građevinskoj industriji, koja iz godine u godinu bilježi najveći pad, među ostalim i tako da država dodijeli besplatno zemljište kako bi cijena četvornog metra stana bila niska.

Naglasivši kako vlada mora pokazati odgovornost i ozbiljnost, Vučić je to zatražio i od oporbe te oporbene čelnike Demokratske stranke Dragana Đilasa i Nove demokratske stranke Borisa Tadića zamolio da se uključe u projekt "Beograd na vodi", koji je procijenjen na oko tri milijarde dolara i dogovoren s vodećom tvrtkom za nekretnine Ujedinjenih Arapskih Emirata, a trebao bi uposliti oko 20.000 građevinaca.

Srbijanski premijer također je najavio da će se država povući iz vlasništva u medijima te da će prije ljetne pauze u parlamentu biti usvojeni novi medijski zakoni.

Vučić je na čelo srbijanske vlade došao nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u ožujku ove godine i uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik. Kao ključne ciljeve vlade kojoj je namjera "stvaranje suvremenije i modernije Srbije" Vučić je naveo gospodarske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidaciju proračuna te najavio da će ministri biti na provjeri svakih šest mjeseci.

18. travanj 2024 23:15