Svijet
StoryEditor

Poljska bi mogla početi uvoziti američki plin

07. Kolovoz 2017.

Poljska još nije donijela odluku o uvozu američkog ukapljenog prirodnog plina, jer bi za takvu odluku njegova uvozna cijena trebala biti konkurentna, rekao je u intervjuu za ruske Ria Novosti poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

- Još uvijek nismo odlučili uvoziti plin iz SAD-a. Prije nekoliko mjeseci stiglo je par tankera iz Amerike, ali bio je to pilot projekt kako bismo se uvjerili da je uvoz iz SAD-a tehnički moguć. Taj je projekt bio uspješan, no sada očekujemo uvjete budućega ugovora, rekao je Waszczykowski.

>>>Na aukciji za struju i plin gotovo 13.000 slovenskih kućanstava

Dodao je kako Poljska želi uvoziti plin iz SAD-a, ali pod uvjetom da njegova cijena bude konkurentna cijenama drugih dobavljača, kao što su Katar i Rusija.

- Trenutno je plin iz SAD-a značajno skuplji, no predlože li Amerikanci ugovor koji će biti konkurentan uvozu iz Katara ili drugih regija, možemo ga razmotriti, rekao je poljski šef diplomacije.

Ranije je poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio da Poljska može postati energetsko čvorište kroz koje će američki plin biti distribuiran u srednju i istočnu Europu. Po njegovim riječima, to je bila tema razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom početkom srpnja.

>>>Dobrović: Struja neće poskupjeti za građane, LNG terminal potencijalno u funkciji već 2019.

Poljske godišnje potrebe za plinom su oko 15 milijardi prostornih metara, od čega ruski Gazprom dostavlja 10 milijardi.

Poljaci su 2015. godine u rad pustili LNG terminal terminal Swinoujscie na sjeverozapadu zemlje, kapaciteta pet milijardi prostornih metara plina godišnje. Sredinom 2016. godine Varšava je objavila planove prema kojima bi taj terminal i plinovod koji bi povezao Poljsku i Norvešku, Poljskoj do 2022. godine omogućio plinsku neovisnost o istočnim izvorima.

12. kolovoz 2022 14:00