Svijet
StoryEditor

Poplave će utjecati na gospodarstvo jugoistočne Europe

26. Svibanj 2014.

Šest država jugoistočne Europe u 2014. godini trebale su tijekom ove i iduće godine zabilježiti nastavak rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), no nedavne poplave u regiji sigurno će imati negativan utjecaj na tu projekciju, ocjena je stručnjaka Svjetske banke (WB) predstavljena u ponedjeljak u Sarajevu.

Analitičari WB su u okviru redovita šestomjesečnog izvješća koje se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju predvidjeli rast BDP-a za cijelu tu regiju od 1,9 posto u ovoj godini te 2,6 posto u 2015. Bio bi to očekivani nastavak uzlaznog trenda nakon izlaska šest država iz recesije 2012.

Tako se, primjerice, očekivalo da će BDP u BiH ove godine rasti 2 posto, a u 2015. čak 3,5 posto.

Projekcija rasta za Srbiju do poplava bila je 1 posto u ovoj odnosno 1,5 posto u idućoj godini, Kosovu po 3,5 posto u obje godine, Crnoj Gori po 3 odnosno 3,5 posto.

Direktorica WB za jugoistočnu Europu Ellen Goldstein kazala je kako se u ovom trenutku gospodarske posljedice poplava još ne mogu u cijelosti procijeniti.

"Ipak želim uvjeriti sve u BiH, Hrvatskoj i Srbiji kao zemljama izravno pogođenim poplavama da naše dugotrajno partnerstvo ostaje osnova za zajednički odgovor na ovu krizu", kazala je Goldstein dodajući kako je na procjeni štete mobilizirana cijela međunarodna zajednica.

Naznačila je kako bi se krajem svibnja ili početkom lipnja mogle imati procjene šteta, a 18. lipnja je rok za konačno izvješće.

Specijalisti WB još od prošlog tjedna u Sarajevu procjenjuju stanje prouzročeno poplavama.

"WB će u cijelosti sudjelovati u programima obnove", kazala je Goldstein istaknuvši kako je prva zadaća procijeniti štete kako bi se nakon toga moglo pristupiti programima obnove.

Dodala je kako posljednja katastrofa dokazuje koliko će ubuduće biti nužno posvetiti pozornost mjerama zaštite od poplava, posebice u svjetlu globalnih klimatskih promjena.

Potvrdila je kako će dio napora biti usmjeren na procjenu naplativosti kredita čiji su korisnici pretrpjeli štete uslijed poplava, a pritom je nužno pomoći takvim korisnicima koliko god je moguće ali i očuvati financijsku stabilnost banaka.

Glavna ekonomistica WB Gallina Vincelette kazala je kako se, bez obzira na krizu izazvanu poplavama koja će nedvojbeno ostaviti značajne posljedice, šest država regije mogu označiti kao zemlje u kojima se bilježi postupan oporavak gospodarstva, no da bi se to održalo potrebno je nastaviti prilagodbu standardima Europske unije za što će biti potrebne godine strukturalnih reformi.

Rast BDP-a u regiji u najvećem je dijelu temeljen na povećanoj potražnji za proizvodima iz tih zemalja na tržištu EU.

No upravo stoga iz WB upozoravaju kako globalna kretanja poput krize u Ukrajini također mogu imati utjecaja na planirana gospodarska kretanja.

Slaba domaća potrošnja unutar država regije ostaje njihova slabost, kao i velika nezaposlenost koja je u 2013. bila veća od 24 posto.

Samo u BiH nezaposlenost među mladima je skoro 63 posto, upozorila je Vincelette.

Od šest država regije, ocjenjuju u WB, bit će nužno poduzeti dodatne mjere u konsolidaciji financijskog i fiskalnog sektora pri čemu je posebice važno obuzdati rast nenaplativih kredita ali i osigurati sredstva za kreditiranje produktivnih tvrtki.

19. travanj 2024 21:59