Svijet
StoryEditor

Rusija razmišlja o prodaji udjela državne naftne kompanije

11. Travanj 2013.

Ruska vlada razmišlja o prodaji 19-postotnog udjela u državnoj naftnoj kompaniji Rosneft u ovoj godini u sklopu planova o ubrzanoj privatizaciji pojedinih državnih poduzeća, rekao je ministar gospodarstva Andrej Belousov.

Planirana prodaja udjela u velikim poduzećima i bankama kasni, ali dužnosnici sada pokazuju veću žurbu u nastojanjima da dovrše prodaju imovine budući da usporeno gospodarstvo nagriza prihode od poreza.- Na sastanku vladina kabineta spomenuo sam da moramo ubrzati opsežni proces privatizacije - rekao je Belousov novinarima nakon sastanka.

Vlada već dugo razmatra mogućnost prodaje udjela u Rosneftu, čija je tržišna vrijednost 77,5 milijardi dolara. Belousov podsjeća da je vlada već prodala jedan udio u Rosneftu britanskoj naftnoj kompaniji British petroleum.

BP je tako ove godine povećao udio u Rosneftu na 19,75 posto nakon što je ruska kompanija za 55 milijardi dolara kupila britansko-ruskog proizvođača nafte TNK-BP. U sklopu te transakcije BP je dobio 17 milijardi dolara u gotovini i 12,84 posto udjela u Rosneftu. Dodatnih 5,66 posto udjela BP je kupio od državnog energetskog holdinga Rosneftegaza.

20. travanj 2024 13:16